3D подорож
3D подорож
3D подорож
3D подорож
3D подорож
 
 
 

М. Куліш і Зінов’євськ

Автор: feanen від 20-12-2023, 10:30, переглядів: 110

0

18 грудня в 11-В класі було проведено інформаційно-тематичну годину «Микола Куліш у Зінов’євську. Сторінками статті Л. Куценка». Мета: ознайомити з життям та творчістю відомого письменника та режисера, представника Розстріляного відродження про його перебування у Кропивницькому (Зінов’євську).

У заході взяла участь Наконечна М., яка розповіла про життєвий та творчий шлях М. Куліша. Народився письменник 6 грудня 1892р.  на Херсонщині у родині батрака-селянина. З 1905 року навчався в Олешківському міському училищі. Художній і літературний хист почав виявлятися у майбутнього письменника під час навчання у 5-му класі приватної школи. 1913 року він пише першу п'єсу «На рыбной ловле» російською мовою, що згодом лягла в основу комедії «Отак загинув Гуска». Через 9 років почав працювати у губернському відділі народної освіти в Одесі на посаді інспектора шкіл. В 1924 році написав п'єсу «97», в якій розповів про голод 1921—1922 років на Херсонщині. З переїздом до Зінов'євську з кінця квітня до початку червня 1925 року М. Куліш редагує газету «Червоний шлях». У цей час листувався з Іваном Дніпровським та іншими відомими культурними діячами: О. Вишня, Л. Курбас… У грудні 1934 року, перед похоронами свого друга Івана Дніпровського, Миколу Куліша було заарештовано органами НКВС і звинувачено у приналежності до націоналістичної терористичної організації і зв'язках з ОУН.

На Соловках утримувався в суворій ізоляції. 3 листопада 1937 року, за постановою особливої трійки НКВС по Ленінградській області від 9 жовтня 1937 р., розстріляний в урочищі Сандармох.

Категорія: Ліцейне життя

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми рекомендуємо Вам зареєструватися бо зайти на сайт під своїм ім'ям.
Інформація
Відвідувачі, які знаходяться у групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.