3D подорож
3D подорож
3D подорож
3D подорож
3D подорож
 
 
 

Життя і творчість Ліни Костенко

Автор: feanen від 23-03-2023, 14:10, переглядів: 208

0

22.03.2023 в 10-В класі була проведена тематична година на тему: «Життя і творчість Ліни Костенко». Захід був призначений 93-річчю від дня народження видатної поетеси.

Мета: ознайомити учнів з життям та творчістю Ліни Костенко, талановитої поетеси, однієї з плеяди молодих українських поетів-шістдесятників.  

В заході взяла участь учениця 10-В класу Мироненко Вікторія, яка приготувала змістовну презентацію та коротко розповіла про життєвий та творчий шлях поетеси. Її перу належать збірки «Маруся Чурай», «Берестечко», «Над берегами вічної ріки», «Неповторність»… Незважаючи на такий нелегкий час, вона продовжує видання збірок та книжок. Також, письменниця, активно підтримує волонтерство, беручи участь у різноманітних гуманітарних акціях, передає на фронт збірки своїх поезій. А у 2018 році підтримала відкритий лист до ув’язненого в Росії українського режисера Олега Сенцова. Найголовнішим висловленням Ліни є: «Коли в людини є народ, то вона вже людина». 

Ліна Костенко народилася 19 березня 1930 року в місті Ржищів на Київщині у вчительській родині. Коли маленькій Ліні було шість років, батьки забрали її до Києва, де вона навчалася у школі на Трухановому острові. Дитинство маленької Ліни пройшло в роки Другої світової. Вона мало розповідає про це, але в поезіях можна зустріти рядки про «балетну школу», замінованого поля та «дитинство, вбите на війні». Ліна Василівна є однією з перших і найпримітніших у плеяді молодих українських поетів, що виступили на межі 1950—1960-х років СРСР, «період так званих «шістдесятників», який «створив новітні стилі в українській літературі, змусив творити щось нове, атипове, щось авангардне, але, як і завше, безжальне та максимально критичне щодо влади та тодішнього режиму». Поетеса-лауреатка Шевченківської премії 1987 року, Почесний доктор Чернівецького національного університету 2002 року, нагороджена Почесною відзнакою Президента України 1992 року та Орденом князя Ярослава Мудрого V ступеня 2000 року.

Класний керівник Н. А. Подгорна зачитала уривок про ідентифікацію української нації в контексті європейської культури з лекції Л. В. Костенко «Гуманітарна аура нації», прочитаною авторкою 01.09.1999 року у Києво-Могилянській академії: «…якби українці не були нацією, то вони давно були б уже не українці».

Наостанок, учениці: М. Наконечна, С. Чорномор розповіли поезії Л. Костенко: «Коли закінчиться війна...», «Нап’юся голосу твого..». 

Категорія: Ліцейне життя

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми рекомендуємо Вам зареєструватися бо зайти на сайт під своїм ім'ям.
Інформація
Відвідувачі, які знаходяться у групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.