Центральноукраїнський науковий ліцей-інтернат » Ліцейне життя » З плеяди «Розстріляного відродження. М. Зеров»

3D подорож
3D подорож
3D подорож
3D подорож
3D подорож
 
 
 

З плеяди «Розстріляного відродження. М. Зеров»

Автор: feanen від 19-10-2023, 15:21, переглядів: 153

0

17 жовтня 2023 року 11-В клас відвідав  відділ краєзнавства обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Д. Чижевського, де відбувся літературний захід: «З плеяди «Розстріляного відродження. М. Зеров».
Під час презентації ліцеїстам науковий співробітник краєзнавчого відділу Лісняк К.Є. розповіла про талановитого поета, педагога та перекладача Миколу Зерова, його сім’ю, творчий шлях та друзів-однодумців, а також переглянули презентацію, де були представлені унікальні фото з сімейного архіву родини. До 1917 року Зеров вчителював у Златопільській, а з 1917 року в київській гімназії. У 1918–1920 роках викладає українознавство в Архітектурному інституті, потім  працює редактором бібліографічного журналу «Книгарь». Мати Марія Яківна походила із давнього роду Яресків, саме вона привила дітям любов до української культури та мови. . Родина Зерових подарувала Україні та світу непересічних особистостей А троє братів – Микола, Михайло та Дмитро – внесли гідний вклад у розвиток науки та літератури. Тривалий час імена Миколи та Михайла були викреслені з української літератури як ворогів радянської держави та неодноразово були внесені до списку розстріляного Відродження, але їм вдавалося уникати смерті. Попри все, він продовжував творити, але вже в 1937 році він був засуджений та розстріляний в урочищі Сандармох із сотнями вихідців з України, зокрема митці, професори-історики, письменники та навіть міністр-освіти. Впродовж десятиліть радянська влада приховувала цей страшний злочин. Лише у 1958 році ім’я Миколи Костянтиновича Зерова було повністю реабілітовано.
Завершився захід спілкуванням молоді зі співробітниками відділу краєзнавства. Старшокласників цікавила доля письменників-земляків Івана Микитенка, Панаса Висікана, Дмитра Бузьката та Віталія Чигирина, які стали жертвами більшовицького терору. На останок ліцеїсти  дізналися про одну з останніх книг видатного українського літературознавця Володимира Панченка - «Повість про Миколу Зерова».



Категорія: Ліцейне життя

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми рекомендуємо Вам зареєструватися бо зайти на сайт під своїм ім'ям.
Інформація
Відвідувачі, які знаходяться у групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.