Центральноукраїнський науковий ліцей-інтернат » Заходи до Тижня безпеки життєдіяльності «Безпека у твоєму житті»

3D подорож
3D подорож
3D подорож
3D подорож
3D подорож
 
 
 

Заходи до Тижня безпеки життєдіяльності «Безпека у твоєму житті»

Природно-техногенна ситуація в Україні залишається напруженою, а в ряді її складових і в окремих регіонах країни – загрозливою. Моніторинг природної та техногенної безпеки впродовж останніх років підтверджує тенденцію до збільшення потенційних ризиків у галузі цивільного захисту. У цьому аспекті набувають своєї практичної ваги питання прогнозування та запобігання надзвичайних ситуацій техногенного характеру. Досвід підтверджує, що необхідно насамперед проводити постійний моніторинг найнебезпечніших об'єктів.

Світовий досвід, а також досвід нашої держави показує, що ризики військового та мирного часу значно схожі між собою, а методи захисту населення і зовнішнього середовища практично ідентичні. Аналіз надзвичайних ситуацій останніх років свідчить, що найбільші збитки населенню і державі завдають надзвичайні ситуації (НС) природного характеру. На надзвичайні ситуації техногенного характеру, на їх виникнення та локалізацію найбільше впливає людський чинник. Людина постає як двозначна величина, що може стати як чинником виникнення надзвичайної ситуації, так і може запобігти її.

Кожен громадянин відповідно до Конституції України має право на захист свого життя і здоров’я від наслідків аварій, катастроф, стихійного лиха, застосування зброї.

Міни і вибухонебезпечні предмети забрали і скалічили безліч людських життів. Цей жах триває, на жаль,  і зараз, особливо на сході нашої держави, де проходять військові дії.

Останнім часом почастішали випадки телефонних повідомлень про замінування приміщень та виявлення підозрілих предметів, що можуть виявитися вибуховими пристроями також «стали популярними» в Україні так звані групи смерті, що доводять дітей до самогубства.

Те, про що ми зараз говоримо – не суїцид. Це – вбивство. Суїцид – свідоме самостійне позбавлення себе життя. А тут вбивство. Беруть «на слабо»: «А ти зможеш це зробити?». Ось коли вони виявляють з тієї дуже великої кількості дітей найслабкіших – тих, хто собі ріжуть руки, демонструють, що можуть собі щось заподіяти ­– всю увагу групи перенаправляють до неї. І починається страшний відлік днів, розпочинається той «квест», у фіналі якого доводять до найстрашнішого.

Головне – треба роз’яснити дітям, що насправді відбувається. Що зі смерті немає повернення. Що це не гра, це – вбивства, на яких заробляють дорослі злочинці.

Саме тому виникла необхідність проведення в навчальних закладах додаткових заходів з метою надання дітям елементарних знань із питань особистої безпеки, вивчення правил поведінки під час надзвичайних ситуацій, особливо тих, вірогідність виникнення яких достатньо висока на тій чи іншій території, та в які можуть потрапити саме діти.

Життєво необхідно озброїти дітей знаннями, вміннями і розумінням важливості збереження власного життя і здоров’я.

Отже, виховання здорового покоління, зі сформованою культурою безпечної поведінки, із засвоєним алгоритмом дій в умовах конкретної надзвичайної ситуації – одне з пріоритетних завдань, яке поставлене сьогодні  перед педагогічним колективом Кіровоградського облкомплексу (гімназія-інтернат – школа мистецтв).

Одним із таких профілактичних заходів є Тиждень знань безпеки життєдіяльності «Безпека у твоєму житті», а також День цивільного захисту.

Згідно зі статтею 3 Конституції України життя та здоров'я людини, її безпека є найвищими соціальними цінностями, за забезпечення яких держава відповідає перед нею. У світі постійно виникають різного роду небезпеки, які пов'язані з природними катаклізмами, аваріями і катастрофами.

 Цивільний захист – це функція держави, спрямована на захист населення, територій, навколишнього природного середовища та майна від надзвичайних ситуацій шляхом запобігання таким ситуаціям, ліквідації їх наслідків і надання допомоги постраждалим у мирний час та в особливий період.

11 квітня 2017 року в Кіровоградському облкомплексі (гімназія-інтернат – школа мистецтв) відбувся День цивільного захисту. Основна мета – підготовка учнів до вирішення завдань з цивільного захисту: запобігання і реагування на надзвичайні ситуації, захист персоналу та учнів від надзвичайних ситуацій, готовність  учнів та працівників закладу до дій у надзвичайних ситуаціях.

Розпочався захід із проведення єдиного уроку "Цивільний захист", після чого прозвучав спеціальний сигнал оповіщення, який сповістив про умовну надзвичайну подію.

Особлива увага приділялася практичним заняттям, в ході тренувань відпрацьовувалися прийоми і способи захисту людей у надзвичайних ситуаціях. Із гімназистами було проведено ігри, змагання, до програми яких включалися різноманітні вправи, тренування, відпрацювання дій за сигналами оповіщення при надзвичайній ситуації по класах.

У всіх класах були проведені тематичні бесіди, уроки з предметів «Основи здоров’я» та  «Захист Вітчизни» на відповідну тему.

Такі заходи проводяться щорічно наприкінці навчального року і є своєрідним підведенням підсумків засвоєння учнями матеріалу з основ безпечної поведінки. 

Відповідно до Кодексу цивільного захисту України, на виконання розпорядження голови Кіровоградської обласної державної адміністрації від 28.03.2016 року № 119-р «Про основні заходи цивільного захисту області на 2016 рік», з метою проведення цілеспрямованої просвітницької роботи з учасниками навчально-виховного процесу навчальних закладів області щодо профілактики травматизму невиробничого характеру, виховання поважного ставлення до безпеки людини, усвідомлення необхідності вироблення навичок із дотриманням правил поведінки в надзвичайних ситуаціях, що виникають при порушенні життєвого процесу в побуті, під час трудової діяльності чи в соціальному середовищі, згідно з річним планом роботи гімназії-інтернату обласного комплексу та з метою проведення цілеспрямованої просвітницької роботи з учасниками навчально-виховного процесу навчальних закладів області щодо профілактики травматизму невиробничого характеру, виховання поважного ставлення до безпеки людини, усвідомлення необхідності вироблення навичок з дотримання правил поведінки у надзвичайних ситуаціях, що виникають при порушенні життєвого процесу в побуті, під час трудової діяльності чи в соціальному середовищі, підняття рівня інформаційно-роз’яснювальної роботи з питань забезпечення безпеки життєдіяльності учасників навчально-виховного процесу в обласному комплексі з 10 по 15 квітня 2017 року був проведений Тиждень знань безпеки життєдіяльності «Безпека у твоєму житті»

Відповідно до тематики Тижня в комплексі були проведені заходи:

- загальногімназійна лінійка, присвячена відкриттю Тижня (відповідальний УПГ)

навчання та об’єктові тренування з евакуацією працівників та учнів навчальних закладів області (заступники директора, вчитель ЗВ Михайлін Ю.М.);

- тематична радіогазета до проведення Тижня знань безпеки життєдіяльності учнів (відповідальна вихователь 10-А класу Козиревська Н.Ю., вихователь 6 класу Момот Н.В.)

- заняття про надання першої долікарської допомоги постраждалим при ДТП, бесіди на тематику Тижня (медичні працівники закладу Руденко С.І., Щелко І.В., Рибалко Л.М., Приступа О.В., Дмитренко Є.К., Мітіна О.І.;

- конкурс на кращий учнівський малюнок на тематику Тижня в 5-7 класах гімназії-інтернату (вчитель образотворчого мистецтва Ерніязов А.Д.);

- конкурс стіннівок на тематику Тижня в 5-11 класах (вихователі 5-11 класів);

- виховні години, години спілкування, ігри, конкурси на тематику Тижня (вихователі 5-11 класів);

- проведення диктантів на уроках української (вчителі Богданович Л.Б., Павленко В.В., Шепель В.О., Костенко О.С., Руденко Л.М., Школьна О.О.).

 

 

 

  

Нормативні документи:


Наказ про проведення

План заходів

План-сітка 5-9 класи

План-сітка 10-11 класи

Організація роботи в Кіровоградському  облкомплексі

Спільне рішення комісії закладу щодо тижня

Наказ про підсумки проведення тижня


МАТЕРІАЛИ ТИЖНЯ