Центральноукраїнський науковий ліцей-інтернат » » Бути сучасним – значить бути здоровим!

3D подорож
3D подорож
3D подорож
3D подорож
3D подорож
 
 
 

Бути сучасним – значить бути здоровим!

Автор: Французан від 27-01-2015, 15:14, переглядів: 1 854

0 Бути сучасним – значить бути здоровим!

Тиждень сприяння здорового способу життя та безпеки життєдіяльності проходив з 19 до 24 січня. В учнівських колективах пройшли різноманітні заходи. Практичний психолог провела бесіду з елементами тренінгу на тему: «Бути сучасним – значить бути здоровим!» серед учнів 5- 9 та 11 класів. Мета заходу: визначити поняття «здоров’я», «здоровий спосіб життя»; фактори, що впливають на здоров’я; актуалізувати відчуття важливості, складності здоров’я та необхідності дбайливого і відповідального ставлення до нього; визначити, що власна поведінка і спосіб життя є найважливішим фактором, який впливає на здоров’я людини.

Учні показували свої знання, відповідаючи на запитання. А найбільшу активність вони проявили під час виконання тренінгової вправи «Психодрама», коли імпровізували поведінку у таких ситуаціях: а) поведінка підлітків, яких хтось один з них підбурює до куріння; б) розмова між батьками і дитиною, яка почала курити; в) бесіда між класним керівником, директором та учнями, які піймались з цигарками; г)нарада на фірмі, що виробляє цигарки, між керівником та підлеглими, які здійснюють рекламу тютюновим виробам. Кожна група висвітлює свою проблему.

Після перегляду коротких сценок учні роблять висновок, що тютюнові вироби приносять одним людям прибутки, а інші через них позбуваються свого здоровя.

Бути сучасним – значить бути здоровим!Тренінгова вправа «Колесо життя – ключ до гармонії», розроблена канадським професором Біллом Райном, пропонує концепцію поняття «здоров’я», в основу якої покладено світогляд перших поселенців Канади, які сприймали життя, як колесо. Виконуючи цю вправу, учні визначали сфери життя: духовну, інтелектуальну, психологічну, емоційну, фізичну, соціальну, професійну та екологічну.

В ідеалі Колесо життя має бути великим і круглим. До цього треба прагнути, гармонійно розвиваючи всі сфери свого життя. Практично будь-які неправильні форми означають, що в житті у людини є дисбаланс, який заважає відчути себе щасливою людиною.Вправа з Колесом життя дозволяє об’єктивно оцінити, яке ваше життя зараз і чого вам не вистачає. Це дає можливість своєчасно коригувати недоліки.

Фактори, що впливають на формування здоров’я:

- спадковість – 20%;

- рівень медицини – 10%;

- екологія – 20%;

- спосіб життя – 50%.

Отже, спосіб життя – це той чинник здоров’я, який майже цілком залежить від нашої поведінки. Так що половина здоров’я залежить від нас, тому своє здоров’я можна покращувати або псувати. Вибір за вами!

Практичний психолог Якимчук Г.В.

Категорія: Безпека житттєдіяльності / Ліцейне життя

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми рекомендуємо Вам зареєструватися бо зайти на сайт під своїм ім'ям.
Інформація
Відвідувачі, які знаходяться у групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.