Центральноукраїнський науковий ліцей-інтернат » Ліцейне життя » В’ячеслав Чорновіл. Політичний портрет (До 85-річчя борця за незалежність України)

3D подорож
3D подорож
3D подорож
3D подорож
3D подорож
 
 
 

В’ячеслав Чорновіл. Політичний портрет (До 85-річчя борця за незалежність України)

Автор: feanen від 9-02-2023, 13:11, переглядів: 201

0

Чорновіл. Політичний портрет». Мета: виховання патріотичних почуттів учнів, поглиблення знань про творців української державності, формування національної свідомості ліцеїстів.

24 роки тому 25 березня 1999 року загинув лідер національно-визвольного руху, український політик, публіцист, громадський діяч, літературний критик, народний депутат України І-ІІІ скликань, дисидент, один з засновників Народного руху України В’ячеслав Чорновіл.

В’ячеслава Чорновіл народився 24 грудня 1937 року на Черкащині, закінчивши школу із золотою медаллю, вступив до Київського держуніверситету (наразі КНУ ім. Т. Шевченка) на факультет філології. Через свої політичні погляди взяв академічну відпустку майже на рік: їздив на будівництво в м. Жданов, потім – у виїзній редакції газети «Київський комсомолець». Після закінчення університету працював на Львівській студії телебачення, пізніше виступає як літературний критик. Започаткував в Україні рух шістдесятників і був одним з найяскравіших організаторів цього руху, виступав за відродження України, її суверенітету.

Один з перших його політичних виступів був у 1965 року в кінотеатрі «Україна», разом з І. Дзюбою та В. Стусом на прем’єрі фільму С. Параджанова «Тіні забутих предків». Ця подія фактично вирішила подальшу долю Чорновола.

Неодноразово був засуджений: Мордовія, Якутія, Чапанда… КДБ навіть дав йому псевдонім – «Неугомонный».

1978 року В. Чорновіл за рукопис «Тільки один рік» прийнятий до міжнародного ПЕН-клубу, наступного року став членом Української Гельсінської групи. 

В’ячеслав Чорновіл став символом відродження України у ХХ столітті. Він став справжнім борцем за волю та демократію, а зброєю його було слово – слово чесне, незламне, міцне, як криця. 

Шейко А., Герасимчук Д., Миненко Н. приготували змістовну презентацію та повідомлення. Наостанок, учні переглянули відеофрагмент «Великі Українці. В’ячеслав Чорновіл».

Категорія: Ліцейне життя

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми рекомендуємо Вам зареєструватися бо зайти на сайт під своїм ім'ям.
Інформація
Відвідувачі, які знаходяться у групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.