3D подорож
3D подорож
3D подорож
3D подорож
3D подорож
 
 
 

Година спілкування у 10-В класі

Автор: Французан від 11-04-2018, 15:19, переглядів: 833

0

Маловисківський район

Земля Маловисківська не обділена талантами. Цей край рясніє іменами державних діячів, людей науки, творців мелодійних пісень і чудових художніх полотен. Про деяких з них ми поговоримо сьогодні.

Володимир Якович Бровченко український поет та громадський діяч. Заслужений діяч мистецтв України. Народився 1931 року в с. Мала Виска, яке тепер являється містом Кіровоградської області. Саме в студентські часи в Маловисківській районній газеті опубліковано його перший вірш «Хліб». Згодом став організатором і першим редактором Херсонської обласної молодіжної газети «Новий день». У 1958 році був прийнятий до Спілки письменників України. Помер Бровченко у серпні 2013 року. За 50 років його літературної праці Бровченком було написано і видано понад 30 книжок.

Гіляровський Михайло Васильович - український театральний діяч. Народився в Малій Висці 1934 року. Прославився, будучи головним режисером Львівського театру ім. М. Заньковецької, присвоєно звання заслуженого діяча мистецтв України. Був головним режисером Київського театру драми і комедії, Харківського театру ім. Шевченка, Кіровоградського музично-драматичного театру ім.М. Кропивницького. Проживає разом з дружиною, заслуженою артисткою України Анною Плахотнюк у м.Харкові.

Ерделі Ксенія Олександрівна - арфістка і музичний педагог. Народилася 1876 в с. Миролюбівці (тепер Кіровка) Маловисківського району. Навчалася в Смольному інституті. Солістка оркестру Великого театру, першою в Росії виконала партію арфи в Інтродукції та Алегро Моріса Равеля. Викладала в Смольному інституті, Петербурзькій консерваторії. До 1938 року знову була солісткою оркестру Великого театру і до самої смерті викладала в Московській консерваторії імені Чайковського , як професор. У 1966 році їй було присвоєно звання Народної артистки СРСР. У 1971 Ерделі померла в Москві.

Знам’янський район

З історією Знам’янського району пов’язне життя і діяльність видатних діячів української культури.

Шкода В’ячеслав Євгенович - знам’янський історик, краєзнавець, шевченкознавець, громадський діяч, нащадок Т.Г.Шевченка, Почесний громадянин міста Знам’янки, лауреат премії ім. В.Винниченка, лауреат обласної краєзнавчої премії ім. Ястребова. Народився 1 травня 1929 року на Кіровоградщині, у м.Знам’янці. Закінчив Одеський педагогічний інститут ім. Ушинського, філологічний факультет, а згодом закінчив Кіровоградське музичне училище. Ініціював понад 10 документальних фільм краєзнавчого спрямування Знам’янської та Кіровоградської телерадіокомпаній. 4 березня 2011 року В.Є. Шкода помер. В березні 2015 в Знам’янці відкрили меморіальну дошку пам’яті В’ячеслава Шкоди.

Юрій Іванович Яновський український поет. Один із романтиків української літератури першої половини ХХ ст. Редактор журналу «Українська література», військовий журналіст, ветеран армії УНР. Народився в серпні 1902 року в с. Маєрове. Вчився в Єлисаветградському реальному училищі. В 1922 році в газеті «Пролетарська правда» надрукований перший вірш «Море». Кореспондент газети «Більшовик». За роман «Мир» Яновського звинувачують у націоналізмі та звільняють з посади редактора ВУФКУ. 1954 р. 25 лютого Юрій Іванович помирає.

Категорія: Ліцейне життя

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми рекомендуємо Вам зареєструватися бо зайти на сайт під своїм ім'ям.
Інформація
Відвідувачі, які знаходяться у групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.