Центральноукраїнський науковий ліцей-інтернат » Ліцейне життя » Сергій Васильківський – «поет українського малярства».

3D подорож
3D подорож
3D подорож
3D подорож
3D подорож
 
 
 

Сергій Васильківський – «поет українського малярства».

Автор: dend від 3-11-2022, 11:25, переглядів: 174

0

2 листопада в 10-В класі була проведена тематична година, присвячена українському художнику Сергію Васильківському (1854-1917 рр.).

Мета: ознайомлення учнів з життям і творчістю неперевершеного українського митця.

У заході взяли участь учениці В.Мироненко та П.Науменко. Дівчата підготували змістовну презентацію про життя та творчість видатного українського живописця Сергія Васильківського. 

Розквіт творчості художника Сергія Васильківського припадає на останню третину XIX століття, період, коли в Україні діяли Емський указ та Валуєвський циркуляр про заборону українського друкованого слова. «Звернення художників до рідної історії, до відображення природи України, селянського або козацького побуту, звичаїв та обрядів, народної архітектури було своєрідною формою протесту, боротьби митців за утвердження національної гідності свого народу». Саме на той період припадає розвиток історичного жанру, поява в українському живописі полотен, присвячених історії запорозьких козаків.

Учениці розказали про життєвий та творчий шлях митця, про навчання у харківській гімназії, де перші художні навички отримав від Дмитра Безперчого, учня Карла Брюллова. Подальше навчання юнак продовжив у Володимира Орловського, українського живописця, академіка Петербурзької академії мистецтв. Сучасники називали В.Орловського «шукачем сонячного світла», а С. Васильківського - «поетом українського малярства». Головним у пейзажній творчості митця завжди був образ України, природу якої він знав, розумів і «зворушливо» любив. Учні ознайомились з картинами митця «Весна на Україні». «Околиця». «Козацький двір», «Вечір», «Весняний день» та ін. Окрім безлічі краєвидів і побутових пейзажів, Васильківський створив немало картин на козацьку тематику («Козачий пікет», «Вибір полковником Мартина Пушкаря», «Козача левада», також портрети (Іван Гонта Конашевич-Сагайдачний) і батальні твори. В доробок українського художника входять два досить відомі портрети Тараса Шевченка, які зберігаються у музеї  Т. Шевченка в Києві.

Категорія: Ліцейне життя

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми рекомендуємо Вам зареєструватися бо зайти на сайт під своїм ім'ям.
Інформація
Відвідувачі, які знаходяться у групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.