Центральноукраїнський науковий ліцей-інтернат » Ліцейне життя » Проект “Видатні особистості - земляки. І. Микитенко”

3D подорож
3D подорож
3D подорож
3D подорож
3D подорож
 
 
 

Проект “Видатні особистості - земляки. І. Микитенко”

Автор: dend від 30-09-2022, 10:27, переглядів: 190

0

27 вересня В.Левенко, учениця 10-В класу, представила проєкт “Видатні особистості – земляки». Учениця розповіла про трагічне життя та долю земляка, письменника та драматурга Івана Микитенка.

Народився відомий прозаїк та драматург 6 вересня (25.08) 1897 року в родині селянина-середняка, котра мешкала в містечку Рівному Херсонської губернії (нині Кіровоградська область с. Рівне Новоукраїнський р-ну).Навчався в двокласній міністерській школі, по закінченні якої 1911 році вступив до Херсонського військового-фельдшерського училища.

Родинне оточення, її майновий стан зіграли трагічну роль у подальшій долі Івана Микитенка, зокрема, у звинуваченні в тому, що при вступі в партію він приховав своє дійсне соціальне походження. За твердженням його ворогів воно було куркульське.

Сам Микитенко в автобіографічному нарисі «Про себе» так згадував власне дитинство: «Народився в 1897 році, 25 серпня ,в містечку Рівному в родині селянина середняка. Дуже рано почав жити самостійно, працював на поденщині у поміщицькій економії. Весь довгий шлях навчання проходив також самостійно, без будь-якої матеріальної підтримки з боку батьків»

В історію української літератури Іван Микитенко входить передусім своїми найкращими п’єсами-драмами й комедіями. «Публіцистично загострена, дотепна й колоритна драматургія Микитенка була присвячена злободенним проблемам відображала напругу соціальних змін у суспільстві й тому змогла донести до нашого часу гарячий подих своєї доби». Найвизначніші прозові твори – «Вуркагани» (1928) і «Ранок» (1933) про виховання безпритульних, із п’єс – «Диктатура» (1929).

 Восени 1937 проти М. було розгорнуто газетне цькування; унаслідок стандартних наклепницьких звинувачень тих часів його зняли з усіх постів і виключили з партії. 4 жовтня 1937 М. не повернувся додому із НКВС УРСР, куди пішов здати зброю. За повідомленням Прокуратури УРСР (1956), М. вчинив самогубство (застрелився).

12 квітня 1956 був реабілітований і поновлений у рядах Спілки письменників України.

Майже всі твори М. перевидано в Україні, окремі перекладено багатьма мовами світу (болг., нім., словац., чеською та ін.). 1967 в с. Рівне відкрито літературно-меморіальний музей І.Микитенка.

Категорія: Ліцейне життя

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми рекомендуємо Вам зареєструватися бо зайти на сайт під своїм ім'ям.
Інформація
Відвідувачі, які знаходяться у групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.