Центральноукраїнський науковий ліцей-інтернат » Ліцейне життя » Інформаційно-тематична година до 125-річчя з дня народження українського письменника Євгена Филимоновича Маланюка

3D подорож
3D подорож
3D подорож
3D подорож
3D подорож
 
 
 

Інформаційно-тематична година до 125-річчя з дня народження українського письменника Євгена Филимоновича Маланюка

Автор: dend від 14-02-2022, 20:32, переглядів: 233

0

14.02.22 р у 11-В класі було проведена інформаційно-тематична година до 125-річчя з дня народження українського письменника Євгена Филимоновича Маланюка.

Євген Маланюк (1897-1968), один із найвизначніших вітчизняних поетів XX століття, змушений після поразки українських визвольних змагань 1917-1920 років поневірятися країнам Європи. Завершив свій земний шлях у США.

Народився письменник 1 лютого 1897 року в селищі  Архангород, яке розташувалося над річкою Синюхою Херсонської губернії (тепер містечко Новоархангельськ Кіровоградської області), навчався в Архангородській початковій школі. Як і його молодші брати, Онисим та Сергій, він мав прекрасну пам’ять та здібності, відзначався блискучими знаннями. Лише найстарший із синів — Євген — продовжив здобувати освіту в Єлисаветградському земському реальному училищі.

1914 року Перша світова війна стає на перешкоді навчанню. В 1915 році юнак стає курсантом Першого Київського військового училища, яке закінчує в січні 1916 р. Протягом кількох місяців служить у чині прапорщика в 39-му піхотному запасному батальйоні на території Володимирської губернії.

Його життя можна поділити на періоди:

Чехословацький період. 1923 р. Навчався на інженерному факультеті в Подєбрадах, де входив до складу Ліги українських націоналістів, а згодом, у 1925 році, видав першу збірку віршів «Стилет і стилос».

Варшавський період. 1930 – 1939 рр. Поет  співпрацював із львівським журналом «Літературно-науковий вісник», видавав нові книги, одружився, в 1933 році у подружжя народився син Богдан.

Німецький період. 1939 – 1949 рр. У цей період Євген Маланюк усамітнюється, відсторонюється від активної літературної діяльності. Належачи до Мистецького українського руху (МУРу), бере участь у його зібраннях та культурних акціях.

Американський період. 1949 – 1968 рр. Письменник переїжджає до США, де на самоті проводить свої останні роки життя.

Творча спадщина поета є досить розмаїта, збірки були видані у багатьох містах Європи та Америки.

Постернак Анна, учениця класу, землячка Євгена Маланюка нагадала ліцеїстам про  життєвий шлях поета, розказала про творчість деяких номінантів премії Євгена Маланюка: Колесникова С. В. («Відрядження до пекла»), Панченка В. Є. («Кільця на древі»), Поліщука В. В. («Час псевдонімів і робкорів»).

Категорія: Ліцейне життя

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми рекомендуємо Вам зареєструватися бо зайти на сайт під своїм ім'ям.
Інформація
Відвідувачі, які знаходяться у групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.