Центральноукраїнський науковий ліцей-інтернат » Ліцейне життя » Родина Ельворті в історії розвитку нашого міста

3D подорож
3D подорож
3D подорож
3D подорож
3D подорож
 
 
 

Родина Ельворті в історії розвитку нашого міста

Автор: Французан від 11-03-2016, 14:27, переглядів: 1 166

0 Родина Ельворті в історії розвитку нашого містаВ усі часи свого існування наше місто – Єлисаветград, Зінов’євськ, Кірово, Кіровоград – незалежно від назви, завжди вважалося провінційним і в певному сенсі неперспективним для талановитої та амбітної особистості. І тому більшість наших видатних земляків реалізували себе і стали знаменитими далеко від цих місць. Але буває і по-іншому. Нашому місту дуже пощастило, коли на початку 70-х років ХІХ ст. Сюди приїхали англійці Роберт і Томас Ельвотрі.
Братам Ельворті, Робертові та Томасові, судилося відіграти значну роль в економічній історії Єлисаветградщини: вони стали засновниками та керівниками одного з найбільших та успішніших приватних підприємств України – заводу сільськогосподарських машин Роберта і Томаса Ельворті (1874р.). Тематична лінійка, підготовлена учнями 11-Б класу, була присвячена історії розвитку підприємства та внеску родини Ельворті в розвиток добробуту та культури нашого міста. Роберт вважав за правило більшу частину капіталу, заробленого в Росії, витрачати і вкладати саме в Росії.
Родина Ельворті в історії розвитку нашого містаСеред освіченої єлисаветградської громади британський підданий, фабрикант Роберт Ельворті, був відомий як щедрий меценат. Він допомагав прокладати трамвайну гілку, фінансував театр, лікарні, будував житлові будинки для працівників заводу в мікрорайоні теперішньої Новомиколаївки. Робітникам видавалися кредити на побудову житла. Для робітників при заводі було влаштовано клуб із бібліотекою, окремий клуб для службовців, організовано заводський фонд взаємного страхування від нещасних випадків. При клубі існував літературно-драматичний гурток, духовий оркестр, циркова студія, футбольна команда і, навіть, кегельбан.

У 1907 році на кошти підприємства Ельворті для робітників заводу була побудована школа. Споруда і сьогодні продовжує виконувати свої функції - це міська школа №3. Біля школи розташований парк ім. Крючкова. Його було висаджено також з ініціативи Ельворті.

Родина Ельворті в історії розвитку нашого містаНіхто з теперішніх Ельворті не має власних промислових підприємств і не керує ними. Ніхто з них не думає і про повернення у власність заводу, заснованого їх прадідами. За роки незалежності України до нашого міста не раз приїздили нащадки Роберта Ельворті.До 250-річчя заснування міста Єлисаветграда – Кіровограда, на території заводу «Червона Зірка», відкрито пам’ятник братам Ельворті. Автори— скульптор М.О. Олійник і архітектор В.Є. Кривенко. Пам'ятник було урочисто відкрито з нагоди 130-річчя від дня заснування підприємства (1874) у липні 2004 року. Пам’ятник розташований поруч із приміщенням музею ВАТ «Червона Зірка» у безпосередній близькості до виробничих потужностей підприємства.

 

Категорія: Ліцейне життя

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми рекомендуємо Вам зареєструватися бо зайти на сайт під своїм ім'ям.
Інформація
Відвідувачі, які знаходяться у групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.