Центральноукраїнський науковий ліцей-інтернат » Психологія » Діагностика типу темпераменту в 10-х класах

3D подорож
3D подорож
3D подорож
3D подорож
3D подорож
 
 
 

Діагностика типу темпераменту в 10-х класах

Автор: yulua від 1-02-2018, 14:08, переглядів: 1 041

0
Діяльність  людини висуває вимоги не лише до знань і рівня розумового та емоційно-вольового розвитку особистості, а й до типологічних особливостей нервової системи, а, отже, і до темпераменту людини. Темперамент — це сукупність індивідуальних властивостей психіки; характеризує динаміку психічної діяльності.

Від властивостей темпераменту людини залежить її індивідуальний стиль діяльності, але не рівень інтелекту, переконання, таланти, установки, моральні якості.

У психології розглядають чотири типи темпераменту.

Холеричний темперамент (за характеристикою І. П. Павлова) —  бойовий, задерикуватий, легко і швидко дратується. Для холериків характерна циклічність у діяльності і переживаннях. Вони з усією пристрастю здатні віддаватися справі, захопитися нею, відчуваючи приплив сил, переборюють будь-які труднощі на шляху до мети. Воля холерика напориста, але виявляється поривами, він відрізняється також підвищеною дратівливістю й емоційною реактивністю. Запальний, різкий у відносинах, прямолінійний, здатний доводити справу до великого напруження.

Сангвінічний темперамент — гарячий, дуже продуктивний діяч, але лише тоді, коли в нього багато цікавої справи, тобто є постійне збудження. Коли ж такої справи немає, він стає млявим. Для сангвініка характерні рухливість, легка пристосовуваність до умов життя, що змінюються; він швидко знаходить контакт із людьми, товариський, не відчуває скутості в спілкуванні з новими для нього людьми, незалежно від їхнього авторитету. У колективі сангвінік веселий, життєрадісний, охоче береться до живої справи, здатний до захоплення. Однак, розвиваючи кипучу діяльність, він може так само швидко охолонути, як і швидко захопитися, якщо справа перестає його цікавити, якщо вона вимагає терпіння або має буденний характер. У сангвініка почуття легко виникають і легко змінюються.

Флегматичний темперамент — спокійний, завжди рівний, наполегливий і завзятий трудівник життя. Завдяки урівноваженості нервових процесів і деякій їх інертності флегматик легко залишається спокійним навіть у найважчих обставинах життя. За наявності гальмування, що врівноважує процес збудження, йому не важко стримувати свої імпульси, пориви, чітко дотримуватись виробленого розпорядку життя, системи в роботі, не відволікатися з дріб’язкових приводів; завдяки цьому він може виконувати справу, що вимагає рівної витрати сил, тривалого і методичного напруження. Флегматик поважний, він не витрачає дарма сил: розраховуючи свої сили, він доводить справу до кінця. Він рівний у стосунках, у міру товариський, не любить зайвих розмов. Недоліком флегматика є його інертність, малорухливість.

Меланхолічний темперамент — схильний піддаватися переживанню з незначного приводу. Меланхолік дещо замкнутий, нетовариський. Його лякає нова обстановка, нові люди, він бентежиться і губиться при встановленні з ним контакту, а тому схильний замикатися в собі, залишатися на самоті. У спілкуванні з незнайомими людьми соромливий, нерішучий, боязливий. Однак у спокійній, звичній обстановці меланхолік може бути хорошим працівником, успішно справлятися з життєвими завданнями, вирізнятися тактовністю.

 В чистому вигляді темперамент не зустрічається. В людині є певний відсоток всіх видів темпераменту, але переважно два з них є ведучими, які найбільше впливають на розвиток характеру і поведінку. Практичний психолог з учнями 10-х класів проводила діагностику типу темпераменту та проводила пояснювальну роботу, відповідала на запитання учнів.

Категорія: Психологія

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми рекомендуємо Вам зареєструватися бо зайти на сайт під своїм ім'ям.
Інформація
Відвідувачі, які знаходяться у групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.