3D подорож
3D подорож
3D подорож
3D подорож
3D подорож
 
 
 

Борці за незалежність України

Автор: feanen від 24-01-2024, 11:42, переглядів: 89

0

22 січня в 11-В класі було проведено тематичну годину до Дня Соборності України “Борці за незалежність України”.

Свято Соборності України бере початок з 1919 року, першими ідеологами якого були Є. Петрушевич, Є. Левицький, К. Левицький та С. Вітик. Акт злуки ЗУНР і УНР було ухвалено 3 січня 1919 року представниками обох сторін у Фастові, а 22 січня сам документ оприлюднено на Софійській площі у Києві. Однак під натиском ворогів Україна не змогла вистояти у тих складних внутрішньо- та зовнішньополітичних умовах не вдалося завершити об’єднання порізнених частин України. Велику шкоду соборності завдав розкол “українства” на політичні табори, міжпартійна боротьба, громадянська війна на Наддніпрянщині та ін. В 1919 році Україна не змогла відстояти свою незалежність. 

Після підписання 1999 року відповідного указу Президентом держави Леонідом Кучмою, Україна почала щорічно відзначати це свято. Ніби звертаючись до нас  представник уряду ЗУНР Лонгін Цегельський  говорив про день 22 січня: “Це така дата, що її виучувати будуть напам’ять українські діти грядущих поколінь побіч таких дат, як дата Хрещення Русі, як битва над Калкою, як битва під Полтавою або зруйнування Січі”. Його слова стали справді пророчими. 

Майже через 100 років 22 січня 2014 року в день Соборності України в Києві за незалежність загинули звичайні люди: С. Нігоян, М. Жизневський та Ю. Вербицький. Опозиція оголосила повну мобілізацію: “Усі на Київ, усі на Майдан! Сьогодні остаточно вирішується доля держави!”. Незабаром ці події отримали назву Революція Гідності. 

22 січня 2024 року Президент України Володимир Зеленський звернувся до нації: «Соборність - це єдність мільйонів людей, єдність усіх наших земель і регіонів. Якщо не досягти справжньої єдності, незалежність буде втрачено. 22 січня важливо святкувати як День Соборності, так і День першої Незалежності України».

Категорія: Ліцейне життя

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми рекомендуємо Вам зареєструватися бо зайти на сайт під своїм ім'ям.
Інформація
Відвідувачі, які знаходяться у групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.