Центральноукраїнський науковий ліцей-інтернат » Ліцейне життя » Інформаційно-тематична година в 11-В класі «Соборність України. Акт злуки УНР та ЗУНР»

3D подорож
3D подорож
3D подорож
3D подорож
3D подорож
 
 
 

Інформаційно-тематична година в 11-В класі «Соборність України. Акт злуки УНР та ЗУНР»

Автор: dend від 22-01-2018, 15:48, переглядів: 863

0

22 січня в 11-В класі була проведена інформаційно-тематична година «Соборність України. Акт злуки УНР та ЗУНР». У заході брали участь Сметана Марія, Руснак Аліна, Петрова Оля, Приймак Лілія.

22 січня 1919 року у Києві проголошено Акт злуки УНР та ЗУНР.

Після Першої світової війни на теренах сучасної України утворилось дві держави-УНР, зі столицею у Києві та ЗУНР, зі столицею у Львові. Переговори про їх об’єднання велися з початку 1918 року. 1 грудня у Фастові між делегаціями двох держав був підписаний так званий «Передвступний договір», який визначав умови створення спільного державного об’єднання.

Подія мала величезне історичне та політичне значення. Адже вперше за остання шість століть українські землі нарешті об’єдналися у складі єдиної держави. Процедура підписання акту пройшла надзвичайно урочисто.

В  Києві відбулися військовий парад та народне віче, участь у яких взяли більше мільйона українців. Новим гербом об’єднаної держави оголосили тризуб, почали формувати уряд. Але попри перші успіхи, реального об’єднання досягти так і не вдалося.

Через окупацію Польщею західноукраїнських земель та розбрат серед керівництва української республіки нове державне утворення  фактично перестало існувати. Схід і Захід знову об’єдналися лише після Другої світової війни – під владою СРСР.

Святкування Дня соборності відновили у 1990-му році. Тоді патріотичні сили, передчуваючи розпад СРСР, організували живий ланцюг між Києвом, Львовом та Івано-Франківськом як символ духовної єдності людей східних і західних земель. В акції взяли участь від одного до трьох мільйонів людей.

З того часу святкування Дня соборності відбувається регулярно. Учні переглянули та обговорили відеофільм «Злука. День соборності України (з циклу Перемоги України)».

Категорія: Ліцейне життя

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми рекомендуємо Вам зареєструватися бо зайти на сайт під своїм ім'ям.
Інформація
Відвідувачі, які знаходяться у групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.