Центральноукраїнський науковий ліцей-інтернат » Ліцейне життя » Голодомор 1932-1933рр. - геноцид українського народу

3D подорож
3D подорож
3D подорож
3D подорож
3D подорож
 
 
 

Голодомор 1932-1933рр. - геноцид українського народу

Автор: feanen від 27-11-2023, 14:40, переглядів: 120

0

24 листопада в 11-В була проведена тематична година на тему:» «Голодомор 1932-1933рр. - геноцид українського народу». У заході взяли участь учениці Кешман О. та Чорномор С. 25 листопада Україна та світ вшановує пам'ять жертв Голодомору 1932-1933 рр. – геноциду українського народу. Число жертв становить 4,5 мільйони, відомо, що кожен сьомий загиблий був громадянином України. 

З досліджень ми знаємо, що «геноцид - це штучне скорочення чисельності населення. Він був організований через занадто «вільні» думки українців, що ніколи не втрачали віру в майбутню незалежність своєї країни». Режим навмисно ліквідовував кращі селянські господарства. З України було депортовано 250 тисяч розкуркулених сімей, майно яких розподілялось між більшовицькими активістами. Українська інтелігенція, свідоме селянство становили головну загрозу для комуністичного режиму. Влада впроваджує тотальну колективізацію, наслідками якої став початок голодомору, а непосильні хлібозаготівлі прирекли українське село на голод і смерть. Деякі факти до подій того часу на Кіровоградщині: візит  Л. Кагановича, члена  політбюро ЦК ВКП(б), до с. Рівного Новоукраїнського району призвів до виявлення 737 ям із прихованим зерном, а візит В. Затонського, члена  політбюро ЦК ВКП(б), до с. Піщаний Брід – 18 схованок. У результаті 88% колгоспників Одеської області, до якої належали станом на 1931–1933 рр. райони майбутньої Кіровоградщини, на кінець 1932 р. залишилися взагалі без хліба. Останніми жертвами голоду на Зінов’євщині стали переселенці з Білорусії та Полісся. Користуючись тим, що люди ще не адаптувалися на новому місці, голови колгоспів та сільрад ще й наприкінці 1933 р. прагнули не виплачувати їм трудодні. У результаті в с. Суботці ще на початок 1934 р. голодувало 7 сімей переселенців. У одній із них померли батько та мати, залишивши кількох опухлих від голоду дітей.  Лише протягом 1934 р. смертність від голоду припинилася. До того моменту на теренах майбутньої Кіровоградської області встигло померти не менше, ніж 22370 селян та 2215 мешканців міста.

Учні дійшли до висновку: те, що і зараз відбувається на теренах нашої держави,  також є цілеспрямованим винищенням українців зі сторони росії. Наостанок, учні переглянули відео про голодомор на Кіровоградщині (с.Карлівка, що у 30-х роках було поділено на дві частини — німецьку( Альт-Данциг) та українську). 

Категорія: Ліцейне життя

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми рекомендуємо Вам зареєструватися бо зайти на сайт під своїм ім'ям.
Інформація
Відвідувачі, які знаходяться у групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.