Центральноукраїнський науковий ліцей-інтернат » Ліцейне життя » Визволення Кіровоградщини від фашистських загарбників

3D подорож
3D подорож
3D подорож
3D подорож
3D подорож
 
 
 

Визволення Кіровоградщини від фашистських загарбників

Автор: feanen від 22-03-2023, 08:36, переглядів: 163

0

21 березня в 10-В класі була проведена тематична година «Визволення Кіровоградщини від фашистських загарбників». Мета: виховання патріотичних почуттів та національної свідомості учнів, знання історії України та свого рідного краю. У заході брала участь Шейко А., яка приготувала змістовну презентацію та продемонструвала фрагменти відеофільму «Визволення Кіровограда».

20 березня – важливий день в історії нашого краю. Саме в цей день Кіровоградщину остаточно звільнили від німецько-фашистських загарбників.

Окупаційний режим та відношення гітлерівців були жорстокими та нелюдяними. На базарній площі в Кіровограді було побудовано три шибениці, на яких вішали місцевих мешканців, до того ж фашисти арештовували, катували, розстрілювали військовополонених та цивільне населення, примусово відправляли на роботи до Німеччини. В перші ж дні окупації з’явилися концтабори, в’язниці, катівні. Педагогічний технікум, що знаходився на вулиці Польовій в Кіровограді, було перетворено на тюрму СД, в якій утримувалися навіть діти. Тільки в обласному центрі за час окупації фашисти розстріляли та закатували близько 72 тисяч громадян. В Олександрійському концтаборі для військовополонених розстріляно й по-звірячому закатовано понад 5500 червоноармійців.

Визволення відбувалося згідно стратегічної Кіровоградської наступальної операції, 3 дні на території Кіровограда велися запеклі бої. Кіровоградську область визволяли війська 2-го Українського фронту під командуванням генерала армії І. С. Конєва та 3-го Українського фронту під командуванням генерала армії Р. Я. Малиновського. 5 січня о 8.10 почалася 50- хвилинна артилерійська та авіаційна підготовка, у 9.00 в атаку пішла піхота, а 8-го січня 1944-го року Кіровоград було звільнено від німецько-фашистських загарбників, а остаточне звільнення області відбулося 20 березня 1944 року.

Для кожної людини цей день повинен мати значення та викликати почуття поваги до наших прадідів, котрі звільняли нашу землю від фашистських загарбників.

Категорія: Ліцейне життя

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми рекомендуємо Вам зареєструватися бо зайти на сайт під своїм ім'ям.
Інформація
Відвідувачі, які знаходяться у групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.