Центральноукраїнський науковий ліцей-інтернат » Ліцейне життя » Українська наука у світовому просторі (тематична лінійка, 10-Б клас)

3D подорож
3D подорож
3D подорож
3D подорож
3D подорож
 
 
 

Українська наука у світовому просторі (тематична лінійка, 10-Б клас)

Автор: dend від 28-11-2022, 10:06, переглядів: 159

0

Тиждень природничо-математичних наук – доречний привід згадати про наших співвітчизників, які зробили потужний внесок у світову науку. Знаменною подією в сучасній українській науці стало нагородження професорки математики, уродженка Києва Марина В’язовська медаллю Філдса. Це найпрестижнішоа премія з математики, що прирівнюється до Нобелівської премії. Повідомлення про це світове визнання здобутків нашої вченої й відкрило тематичний захід 10-Б класу. 

Далі йшлося про здобутки українських вчених ХХ ст., без який не можливо уявити сучасну світову науку. Це авіаконструктор Ігор Сікорський, винахідник першого кіноапарату Йосип Тимченко, піонери космонавтики Юрій Кондратюк та Сергій Корольов. 

Більш детально зупинилися на постаті  Ігоря Тамма – лауреата Нобелівської премії за 1958 рік і нашого земляка. Ігор Євгенович Тамм - видатна постать в історії світової науки, він займає почесне місце серед таких вчених, як Лев Ландау, Петро Капіца, Нільс Бор, Альберт Ейнштейн. Фізик-теоретик, автор праць з квантової теорії, ядерної фізики, теорії обмінних взаємодій, теорії фізики твердого тіла, фізики елементарних. У 1958 році Ігор Євгенович разом з двома іншими вченими - Іллею Франком та Павлом  Живцевим - отримав Нобелівську премію теорію дивного ефекту Черенкова-Вавілова: електрони летять крізь речовину швидше за швидкість світла, хоча така швидкість начебто «заборонена» теорією відносності частин.

Вагомий внесок український вчених у розвиток світової цивілізації не підлягає сумніву. Боляче, що свої відкриття вони робили всупереч суспільно-політичним обставинам, встановленим владою комуністів. І сьогодні російська навала руйнує не тільки людські життя, села, міста, а й науку — гинуть науковці, руйнуються наукові інститути й лабораторії, зв'язки, дослідження, плани, ідеї… Усі ми живемо сьогодні одним очікуванням, одним прагненням, однією вірою – ми переможемо! Переможемо – і житимемо у вільній, прекрасній країні, де науковці і митці стануть справжньою шанованою усіма елітою нашого суспільства. 

Категорія: Ліцейне життя

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми рекомендуємо Вам зареєструватися бо зайти на сайт під своїм ім'ям.
Інформація
Відвідувачі, які знаходяться у групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.