Центральноукраїнський науковий ліцей-інтернат » Ліцейне життя » Проєкту «Культурна спадщина України»

3D подорож
3D подорож
3D подорож
3D подорож
3D подорож
 
 
 

Проєкту «Культурна спадщина України»

Автор: dend від 21-11-2022, 15:55, переглядів: 148

0

В рамках проєкту «Культурна спадщина України» в 10-В класі Центральноукраїнського наукового ліцею-інтернату була проведена інформаційно-тематична година «Зруйновані пам’ятки культури України».

Культура, за висловом В. Бондаренка, Державного секретаря Кабінету Міністрів України –« це те, що формує українців як націю. Це її звичаї, традиції, історія, духовність…». Класний керівник Подгорна Н. А. нагадала, що незнання історії не звільняє від відповідальності. Історія геноцидів, воєнної експансії свідчить: для того, щоб знищити націю, потрібно знищити її національну культуру. Особливо це стосується архітектури, пам’ятників мистецтва, музеїв, заповідників…

Від початку повномасштабного вторгнення росії зафіксовано  464 епізоди воєнних злочинів агресора проти української культурної спадщини, більшість з яких  вже ніколи не відновити. Загарбники вилучають з бібліотек українські книжки, цілеспрямовано нищать або грабують музейні колекції, твори культури, пам’ятки архітектури.

Важкою втратою для нас стали: Національний літературно-меморіальний музей. Г. С. Сковороди в Сковородинівці на Харківщині, історико-краєзнавчий музей Марії Примаченко в смт. Іванків  на Київщині, обласний історичний музей ім. В. Тарновського у Чернігові, Маріупольський художній музей ім. А. Куїнджі, в колекціії якого знаходились твори І. Айвазовського. М. Глущенка, М. Дерегуса, Т. Яблонської та ін.. «Роботи не спалив вогонь... Їх передали в руки окупантам».

Постраждали і пам’ятки сакральної культури: Святогірська Свято-Успенська лавра, Свято-Успенський собор у Харкові, Єлецький монастир у Чернігові..

Вороги повинні знати, що пошкоджене відреставрується, а зруйноване навіки осяде в пам’яті. Розповідь супроводжувалась змістовною презентацією.

Категорія: Ліцейне життя

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми рекомендуємо Вам зареєструватися бо зайти на сайт під своїм ім'ям.
Інформація
Відвідувачі, які знаходяться у групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.