Центральноукраїнський науковий ліцей-інтернат » Ліцейне життя » Тематична година «Українські стежки польського композитора Кароля Шимановського»

3D подорож
3D подорож
3D подорож
3D подорож
3D подорож
 
 
 

Тематична година «Українські стежки польського композитора Кароля Шимановського»

Автор: dend від 23-10-2022, 19:09, переглядів: 181

0

19 жовтня в 10-В класі була проведена тематична година «Українські стежки польського композитора Кароля Шимановського».

Мета: поширення знань про життя і творчу діяльність Кароля Шимановського. У заході взяли участь учениці класу Аніпченко А. та Тофан В. Дівчата підготували змістовну презентацію, присвячену 140-річчю від дня народження польського композитора, піаніста і педагога К. Шимановського.

Учениці розказали про життєвий та творчий шлях митця, про навчання у Єлисаветградському земському реальному училищі, у музичній школі Густава Нейгауза. Саме Єлисаветград об’єднав три родини: Шимановських, Нейгаузів, Блюменфельдів. «Місто на той час було значним адміністративним, економічним, освітнім та культурним центром, а, головне, місцем проживання й діяльності їхніх численних родичів. Там мешкали, навчалися та працювали представники родин Таубів, Івашкевичів, Збишевських…, близьких між собою не лише кровно, а й за духом», - пише у передмові до колективної монографії «Шимановські, Блюменфельди, Нейгаузи: музичні родини на перехресті культур» музикознавець, директор музею ім. Кароля Шимановського Олександр Полячок.

Подгорна Н. А. розповіла про музичне життя Єлисаветграда у буремні (1917-1918) роки. У березні 1919 року Шимановський разом з Г.Нейгаузом. Б. Гайсинським і В. Дешевовим створив симфонічний оркестр, влаштовував концерти, написав оперу «Король Рогер». 

З 1920 року композитор жив у Польщі, був ректором Варшавської консерваторії і Академії музики, пише багато музичних творів, визнаних класикою. Щороку на батьківщині митця у Кропивницькому відбувається мистецький фестиваль «Осінь з музикою Кароля Шимановського». Наостанок, учні переглянули фрагмент фільму «Українські стежки польського композитора».

Категорія: Ліцейне життя

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми рекомендуємо Вам зареєструватися бо зайти на сайт під своїм ім'ям.
Інформація
Відвідувачі, які знаходяться у групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.