3D подорож
3D подорож
3D подорож
3D подорож
3D подорож
 
 
 

Микола Вінграновський

Автор: dend від 21-11-2021, 08:32, переглядів: 265

0

19 листопада у 11 – В класі була проведена інформаційно-тематична година на тему «Шістдесятництво як ціна свободи. Микола Вінграновський».

Учениця класу Цибульська А. ознайомила з творчістю та біографією видатного українського письменника, режисера, сценариста та шістдесятника Миколи Вінграновського.  Учні прослухали пісні «Літа» і «Це ти», покладені на тексти письменника у виконанні сучасних виконавців-співаків Pianoбой та  O.Torvald та переглянули фрагмент одного з його документально-історичних фільмів «Батурин – столиця гетьмана Івана Мазепи».

Микола Вінграновський родом із Миколаївщини. Народився 7 листопада 1936 року в Первомайську. Своє дитинство Микола провів у районі «Богополя».

1955 р. він вступив до Київського інституту театрального мистецтва ім. І. Карпенка-Карого на акторський відділ, а через деякий час його запросив до Москви Олександр Довженко.

Студентом Вінграновський зіграв головну роль у «Повісті полум'яних літ», а фахом своїм обрав кінорежисуру. «До Києва Вінграновський повернувся великою знаменитістю, проте розбурхана «хрущовською відлигою» столиця геть неприхильно зустріла вже сформованого і режисера, і літератора, який почав працювати на кіностудії ім. О. Довженка».

Перші вірші Вінграновського побачили світ у 1957 р. в журналі «Дніпро». 1962 року вийшов твір «Атомні прелюди», який засвідчив появу особистості нової поетичної генерації.

М. Вінграновський помер 27 травня 2004 року в Києвi. За своє життя митець став лауреатом Державної премії України імені Тараса Шевченка, літературної премії «Благовіст» та премії Фундації Антоновичів (США).

Цибульська Анастасія

Категорія: Ліцейне життя

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми рекомендуємо Вам зареєструватися бо зайти на сайт під своїм ім'ям.
Інформація
Відвідувачі, які знаходяться у групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.