Центральноукраїнський науковий ліцей-інтернат » Ліцейне життя » Микола Глущенко: художня творчість та шпигунські будні

3D подорож
3D подорож
3D подорож
3D подорож
3D подорож
 
 
 

Микола Глущенко: художня творчість та шпигунські будні

Автор: dend від 4-10-2021, 08:09, переглядів: 642

0

Микола Глущенко Микола Глущенко (1901-1977) відомий сьогодні у світі митців, та поціновувачів живопису як перший український художник-імпресіоніст та один з найдорожчих художників України, картини яких  купують сьогодні музеї та колекціонери в різних країнах світу. Але Микола Глущенко цікавий сьогодні не лише своїми картинами з дивовижно майстерним поєднанням кольорів, яким захоплювалися його сучасники Пабло Пікассо, Олександр Довженко, Володимир Винниченко. Для керівників радянської розвідки він був агентом з позивними Художник і Ярема.

Колишній білогвардієць, який емігрував до Берліну (там вивчав живопис), а потім до Парижу, Глущенко зацікавив радянську розвідку своїми зв’язками з багатьма впливовими людьми у різних сферах політики й економіки. Він став агентом, за що йому пообіцяли повернення на Батьківщину. Одним з найважливіших донесень агента Яреми було попередження про невідворотність війни з Німеччиною, не взяте до уваги урядом Сталіна. А ще, мабуть до сьогодні десь у таємних архівах колишнього КДБ зберігається альбом акварелей Гітлера, подарований Глущенку особисто автором – у 1940 р., коли діяла мирна угода між СРСР і Німеччиною, Наш знаменитий співвітчизник був організатором «дружньої» виставки радянського живопису у Берліні.

Під час класного заходу учні 11-Б переглянули картини Миколи Глущенка, поділилися своїми враженнями про них та дізналися факти з його яскравої біографії.

Категорія: Ліцейне життя

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми рекомендуємо Вам зареєструватися бо зайти на сайт під своїм ім'ям.
Інформація
Відвідувачі, які знаходяться у групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.