3D подорож
3D подорож
3D подорож
3D подорож
3D подорож
 
 
 

Велика історія маленької букви

Автор: dend від 25-05-2021, 12:12, переглядів: 391

0

24 травня в 10-В класі відбулася зустріч з бібліотекарями Лапко Г. та Омельченко О., які розповіли учням про День слов’янської писемності та культури. Метою зустрічі було - ознайомлення ліцеїстів з історією виникнення писемності,розгляд  видів стародавнього письма.

У всіх слов'янських країнах урочисто вшановують святих рівноапостольних     братів Кирила і Мефодія-творців слов'янської писемності, яка була створена  близько 862 року. З нагоди свята бібліотекарі відділу абонементу Кіровоградської обласної бібліотеки для юнацтва імені Є. Маланюка підготували літературну годину «Велика історія маленької букви».

Ліцеїсти в свою чергу презентували проект “ Є мова- є нація”.Вони ознайомили присутніх  із історичними джерелами походження даного свята. За різними історичними джерелами видатні візантійські просвітителі Кирило і Мефодій дали поштовх для розвитку східнослов’янської писемності, перекладаючи церковнослов’янською мовою богослужебні книги та Євангеліє, відкриваючи при церквах школи. Вони також упорядкували слов’янський алфавіт, заклали основу для подальшого удосконалення кирилиці, якою, як національним алфавітом сьогодні користуються понад 250 млн. людей і яка стала третім офіційним алфавітом Європейського Союзу після латини і грецького письма. Здобутки рівноапостольних Кирила і Мефодія стали тим культурним підґрунтям, з якого поширилося християнство.

Писемність – велике надбання людства, тому важливо знати її історію та творців. Історія ця справді довга і складна – від предметного письма через піктограми і до звичної нам літери.

День слов'янської писемності та культури-день, який об'єднує всі слов'янські народи і дає змогу кожному поринути в історію та виховати в собі часточку патріотизму!  

Заліська Ангеліна

Категорія: Ліцейне життя

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми рекомендуємо Вам зареєструватися бо зайти на сайт під своїм ім'ям.
Інформація
Відвідувачі, які знаходяться у групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.