Центральноукраїнський науковий ліцей-інтернат » Ліцейне життя » «Я. Паученко. Архітектура Єлисаветграда»

3D подорож
3D подорож
3D подорож
3D подорож
3D подорож
 
 
 

«Я. Паученко. Архітектура Єлисаветграда»

Автор: dend від 20-03-2021, 09:10, переглядів: 409

0

18 березня в 10-В було проведено інформаційно-тематичну годину на тему «Яків Паученко. Архітектурне обличчя Єлисаветграда», присвячена 155 річниці від  дня народження митця.

Мета заходу: ознайомити учнів з особистістю архітектора, його творчими надбаннями.

Учениці А. Василенко та А. Постернак ознайомили учнів класу з життєвим та творчим шляхом архітектора, який народився 21 березня 1866 року в місті Єлисаветграді.  Першу мистецьку освіту отримав у Вечірніх рисувальних класах при міському земському реальному училищі, згодом продовжив навчання в Московському училищі живопису, ліплення і архітектури Московського художнього товариства, по закінченні якого повернувся до рідного міста і почав активно його розбудовувати. Так, за його проектами зведено чимало споруд, які нині є пам’ятками архітектури та містобудування сучасного Кропивницького.

Однією з них гіпотетично є нинішній Центральноукраїнський науковий ліцей-інтернат, колишній театр «Ілюзіон», а згодом перший прототип кінотеатру в Єлисаветграді - біоскоп «Ілюзія». Сам будинок має ознаки необароко, неоруського стилю, елементи неокласики і, навіть, риси візантійщини.

Також одна з відомих пам’яток архітектури розташовується по вулиці Чміленка. У минулому -  будинок-лікарня Самуїла Вайсенберга, а зараз обласний департамент охорони здоров’я. В будівлі представлені ознаки неокласики і бароко.

Один із соборів Паученка розташовується в м. Бобринець і споруджений в неовізантійському стилі. Цей собор став останньою роботою архітектора.

Яків Васильович Паученко створив неповторний модерний архітектурний ансамбль історичного центру міста Єлисаветграда. За його проектами була побудована лікарня Червоного Хреста Св. Анни (міська лікарня № 2), лікарня Гольденберга (міська лікарня № 3), Вайсенберга (обласне управління охорони здоров'я), Мейтуса (дитяча музична школа № 1 ім. Г. Нейгауза), Міжнародний кредитний банк ( вул. Леніна, 17), Гостинний двір (Управління СБУ в Кіровоградській обл.), театр "Ілюзія" (науковий ліцей-інтернат), багато приватних будинків. Всього - понад 20 зафіксованих об'єктів. Прожив митець 48 років.

Розповідь підкріплювалась яскравою і змістовною презентацією.

Категорія: Ліцейне життя

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми рекомендуємо Вам зареєструватися бо зайти на сайт під своїм ім'ям.
Інформація
Відвідувачі, які знаходяться у групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.