Центральноукраїнський науковий ліцей-інтернат » Ліцейне життя » Продовжуємо вивчати культуру нашого міста

3D подорож
3D подорож
3D подорож
3D подорож
3D подорож
 
 
 

Продовжуємо вивчати культуру нашого міста

Автор: dend від 28-04-2017, 16:16, переглядів: 975

0

26 квітня учні 10-В класу гімназії-інтернату відвідали Кіровоградський обласний художній музей. З розповіді екскурсовода гімназисти дізнались історію створення художнього музею в місті, яка розпочалася ще наприкінці XIX століття. Однак лише в 1921 році було створено картинну галерею, фундатором та перший завідувачем якої був Феодосій Сафонович Козачинський, викладач вечірніх рисувальних класів при Єлисаветградському земському реальному училищі.  

Музей розташований в історичній будівлі (колишній Пасаж) у самому центрі нашого міста на вул. Великій Перспективній. Будинок, у якому міститься музей (від 1991 року) був побудований на рубежі XIX—ХХ століть на замовлення купця І. Шполянського і являє один з яскравих прикладів раннього модернізму. У травні 2001 року після реставраційних робіт музей відкрив свої двері для відвідувачів.

Гімназисти відвідали п’ять виставкових залів: «Сакральне мистецтво», «Західноєвропейське та російське мистецтво ХVІІІ — початку ХХ століть». Також в експозиції музею представлено комплекс декоративно-ужиткового мистецтва: писанки Ірини Михалевич, дитячі роботи, килим ручної роботи. Чорнобильській трагедії присвячені картини: «Трагедія Чорнобиля» М. Бондаренка та «І впала зірка Полину» В. Плітіна. Монументальне полотно (8 м. × 4 м.) «Кривава неділя» польського художника В. Коссака вражає не тільки розмірами, але й зображенням драматичних подій 9 січня 1905 року в м. Санкт-Петербурзі (розстріл мирної демонстрації робітників, студентів та селян). Важливим фактором є також той факт, що картина, яка була створена майже 110 років тому назад, залишається актуальною і понині, набуваючи особливого значення в умовах сучасної Україні через події, що поклали початок Революції Гідності та воєнних дій на сході України.

Категорія: Ліцейне життя

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми рекомендуємо Вам зареєструватися бо зайти на сайт під своїм ім'ям.
Інформація
Відвідувачі, які знаходяться у групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.