Центральноукраїнський науковий ліцей-інтернат » Ліцейне життя » Тематична година, присвячена Дню української писемності

3D подорож
3D подорож
3D подорож
3D подорож
3D подорож
 
 
 

Тематична година, присвячена Дню української писемності

Автор: dend від 20-11-2018, 12:32, переглядів: 601

0

9 листопада 2018 року була проведена тематична година , присвячена Дню української писемності. День української писемності та мови – свято, яке відзначається ще з 1997 року в нашій країні. Всі ми розуміємо чому саме приурочено таке торжество. Але не всі знають, що саме з преподобного Нестора Літописця і починається письмова українська мова. Варто відзначити, що саме автора "Повісті минулих літ" Нестора Літописця вважають "батьком української словесності". Але і зараз продовжуються дослідження історії української писемності. Є варіант, що раніше на території нашої країни було кілька варіантів правопису.

Найдавніший рукопис , який дійшов до наших днів – «Остромирове Євангеліє»(1057), що був створений в Києві за часів князювання  Ізяслава. Рукопис виконаний на 294 пергаментних аркушах у 2 стовпчики. Заголовні літери та ініціали виконані позолотою. 

Засновником нової української літератури вважається  Котляревський І. П. Його поема «Енеїда» стала першим в українській літературі твором, написаним народною мовою.

Наостанок, учениці класу Гирич О., Петренко А., Худіна Є. та Соколова А.  зачитали поезії Т.Шевченка, О.Олеся, І.Малковича, Г.Гейне( в перекладі українською «Лорелей»).

Худіна Є.

10-В

Категорія: Ліцейне життя

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми рекомендуємо Вам зареєструватися бо зайти на сайт під своїм ім'ям.
Інформація
Відвідувачі, які знаходяться у групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.