Центральноукраїнський науковий ліцей-інтернат » Ліцейне життя » Немає магії сильнішої, ніж магія слова

3D подорож
3D подорож
3D подорож
3D подорож
3D подорож
 
 
 

Немає магії сильнішої, ніж магія слова

Автор: dend від 22-11-2014, 08:22, переглядів: 5 157

0

Немає магії сильнішої, ніж магія словаНа минулому тижні в 11-Б класі було проведено відкритий виховний захід «Немає магії сильнішої, ніж магія слова», який мав на меті показати красу рідної мови, згадати історію виникнення писемності, розвивати творче мислення та здібності учнів, виховувати любов і пошану до своєї рідної мови.

Рідна мова – це мова, що першою засвоюється дитиною і залишається зрозумілою на все життя. Рідною прийнято вважати мову нації, мову предків, яка пов’язує людину з її народом, з попередніми поколіннями, їхніми духовними надбаннями. Корені українського слова проросли з найдавніших діалектів праслов’янських племен, рясними пагонами розвинулися в часи Давньоруської держави. Древнє слово квітами-перлами розцвітало у найдавніших пам’ятках культури Київської Русі, у полемічних творах, у красному письменстві різних часів.

Немає магії сильнішої, ніж магія словаУ процесі пошуково-дослідницької роботи учнями були виявлені цікаві факти про те, що перші спроби письма відносяться приблизно до 35-50 віків до нашої ери. Спочатку це була гілочка пальми – знак миру. Потім – схематичне зображення предмета чи якогось явища. І нарешті – ієрогліфи. Прямим попередником слов’янської мови є алфавіт, створений великими просвітителями слов’ян – братами Кирилом та Мефодієм.

Знаковим для учнів стало те, що вперше українську народну мову було піднесено до рівня літературної наприкінці ХVШ століття з виходом у 1798 році першого видання "Енеїди” Івана Котляревського, який вважається зачинателем нової української літературної мови, а основопожником – Тарас Шевченко, який своїм величезним талантом розкрив невичерпні багатства народної мови, осягнув її, і, як ніхто, розкрив чудову, чарівну музику українського слова.

Немає магії сильнішої, ніж магія словаПротягом заходу учні переймалися виразним словом ведучих –МаксимаБедзаята ВікторіїБіжан, зворушливим прочитанням молитви-звернення до мови Іванни Мушин та КирилаЧернявського, емоційно-експресивним закликом «Говоріть» Віктора Шутенка, адресованим носіям мови. Не менш хвилюючим для всіх став момент прочитання «кривавих» дат в історії української мови, трагізм яких повністю передали Дарія Благовісна, Анастасія Іванова, Катерина Касіротська, Діана Кречетова, Леся Кудашкіна, Олександра Ліскова, Катерина Нестеренко, Анна Ніколюк, Яна Морозовська, Івана Мушин, Юлія Шекера. Логічним і яскравим доповненням заходу стала презентація, виконана Анастасією Івановою, Юлією Шекерою та Олександром Свириденком.

Сила слова безмежна. Особливо, коли воно живе, іскристе, емоційно виважене. Коли воно сліпуче, «як проміння ясне», а могутнє, «як хвилі буйні». Коли слова – палкі блискавиці. Саме тоді воно здатне робити чудо і хвилювати найтонші струни людського серця.


Категорія: Ліцейне життя

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми рекомендуємо Вам зареєструватися бо зайти на сайт під своїм ім'ям.
Інформація
Відвідувачі, які знаходяться у групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.