3D подорож
3D подорож
3D подорож
3D подорож
3D подорож
 
 
 

Віночок української мови

Автор: melnyk від 25-10-2024, 11:08, переглядів: 15

0

Українська мова – багатогранна, найкраща, наймелодійніша мова на землі. Вона має багато гарних слів, фразеологічних висловів, чудових прислів’їв, скоромовок, загадок. Своєрідну мандрівку у світ рідної мови здійснили  учні 10-А класу Центральноукраїнського наукового ліцею – інтернату (м. Олександрія) разом з ліцейним  бібліотекарем Оленою Сторчовою та вихователем Інною Гвоздецькою.

Конкурсна програма «Віночок української мови», приурочена Дню української писемності та мови, була доволі насиченою. Десятикласники спробували себе у ролі дикторів, читаючи скоромовки; редакторів, добираючи українські відповідники до чужомовних слів; здогадувалися, що означають автентичні українські слова; розгадували народні українські загадки; замінювали фразеологізми словами – синонімами. Вони з захопленням шукали відповіді на запитання, що сховалися у словах; брали участь у конкурсах: «З пісні слів не викинеш», «Завершіть прислів’я», «Мандрівка», «Мовні цікавинки» та інших.

Учням було цікаво дізнатися, що в українській мові окремі слова мають десятки синонімів. Зокрема, слово «горизонт» - 12 синонімів, «базікало» - 19, а абсолютним рекордсменом є слово «бити» - 45 синонімів. Також їх зацікавили особливі слова – паліндроми, тобто дзеркальні фрази та слова: «ротатор», «я несу гусеня», «де помити мопед?». А ще учасники заходу дізналися, що існують такі твори, де усі слова починаються на одну букву.

Під час одного з конкурсів десятикласники спробували із двох слів утворити одне, використавши усі букви і не добавляючи інших букв. Вони також із букв, що входять до слів «пунктуальність» та «милозвучність» намагалися утворити якомога більше слів і насамкінець були здивовані, що з кожного такого слова можна утворити понад 200 інших слів.

Ось так невимушено, цікаво і з користю пройшов захід, що допоміг учням глибше пізнати рідну мову, її багатогранність та її неперевершеність.

Категорія: Ліцейне життя м.Олександрія

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми рекомендуємо Вам зареєструватися бо зайти на сайт під своїм ім'ям.
Інформація
Відвідувачі, які знаходяться у групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.