3D подорож
3D подорож
3D подорож
3D подорож
3D подорож
 
 
 

Лінійка "Цікаві факти про Т. Г. Шевченка"

Автор: anna_garifylina від 11-03-2016, 17:19, переглядів: 1 371

0
Лінійка "Цікаві факти про Т. Г. Шевченка" 10 березня вчитель української мови та літератури Бовдуй Т.В. ознайомила учнів гімназії з маловідомими історіями з біографії Тараса Григоровича Шевченка. 
Діти дізнались, що Існують, навіть, перекази очевидців про деякі випадки та ситуації в житті Шевченка. Звісно, не всі вони претендують на 100% достовірність, але народні спогади теж є пізнавальними та доволі цікавими. 
Наприклад діти дізнались, що.....:
- Якось у домі поета у гостя-солдата вкрали три злотих. Люта мачуха звинуватила у всьому Тараса. Аби уникнути покарання, хлопчик сховався в бур'яні і просидів там чотири доби. Коли Тараса розшукали, то сильно лупцювали, але гроші так і не вдалося повернути. Справжнього злодія викрили лише згодом. Це був син мачухи Степанко. Він вкрав гроші і заховав їх в дуплі старої верби.
Під час навчання у дяка голод нерідко змушував Тараса красти курку чи порося. Вночі він готував їжу в печері за селом. Та якось жителі помітили вогонь і вирішили, що це нечиста сила. Викликали священика, зібралися біля печери, проте ніхто не наважувався увійти перевірити. Тоді зголосився сам Тарас. Таким чином він не лише відвів від себе небезпеку, а ще й отримав винагороду за хоробрість.
 В Петербурзі Шевченко познайомився з Петром Мартосом, той прийшов до нього замовляти акварельний портрет. Під час одного із сеансів гість знайшов на підлозі шевченкової оселі папірці із віршами. З’ясувавши, що це ще один із талантів Тараса, Мартос запропонував видати твори однією книжечкою. Так світ побачив перший «Кобзар».
Якось один генерал замовив Шевченкові свій портрет. Робота вийшла майстерна і дуже схожа на оригінал. Проте на портреті генерал, як і в житті, вийшов дуже негарним, а тому відмовився платити за таку огидну фізіономію. Тоді Шевченко просто зафарбував генеральські атрибути, домалював на шию рушник, інструменти для гоління. І віддав портрет на вивіску у цирульню.
Та ін.


Категорія: Гімназійне життя м.Олександрія

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми рекомендуємо Вам зареєструватися бо зайти на сайт під своїм ім'ям.
Інформація
Відвідувачі, які знаходяться у групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.