Центральноукраїнський науковий ліцей-інтернат » Ліцейне життя » Тематична година, присвячена творчості українських художників

3D подорож
3D подорож
3D подорож
3D подорож
3D подорож
 
 
 

Тематична година, присвячена творчості українських художників

Автор: feanen від 24-05-2024, 12:01, переглядів: 62

0

23 травня в 11-В класі була проведена тематична година, присвячена творчості українських художників О. Мурашка та Ф. Кричевського. Учениця Шейко А. ознайомила ліцеїстів з біографією та творчістю митців. 

О. Мурашко - український реаліст та імпресіоніст, який отримав визнання у всьому світі. Художник навчався в художньому училищі при Петербурзькій академії, де на нього звернули увагу Нестеров та Васнєцов. Завдяки їхній науці розкривався талант О. Мурашка. Також на Олександра-портретиста вплинула творчість його вчителя - І. Рєпіна та його дядька, М. Мурашка, засновника рисувальної школи у Києві. Учні розглянули близько десяти його картин, кожна з яких є неперевершеною: “Київська квіткарка”, “Благовіщення”, “Жінка в чорному”. Одна з найвідоміших його картин - "Дівчина в червонім капелюшку", яка  входить до шкільної програми історії України. Життя митця обірвалося трагічно у 1919 році. 

Ф. Кричевський – також український художник, але, на відміну від Олександра Мурашка, творив у стилі модернізму. Навчався у Петербурзі, був учнем І. Рєпіна. Отримавши академічну пенсію, Кричевський навчається у Г. Клімта, австрійського художника. Пізніше працює викладачем у художньому училища міста Києва. У 1917 році взяв участь у створенні Української академії мистецтв й був обраний її першим ректором. Коли більшовики в січні 1918 р. захопили Київ, Академію було закрито. У 1927 році написав славетний триптих «Життя», в якому показав хронологію життя простих людей.

Категорія: Ліцейне життя

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми рекомендуємо Вам зареєструватися бо зайти на сайт під своїм ім'ям.
Інформація
Відвідувачі, які знаходяться у групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.