Центральноукраїнський науковий ліцей-інтернат » Ліцейне життя » Єлисаветградська класична чоловіча гімназія. Ярослав Івашкевич - митець, народжений Україною

3D подорож
3D подорож
3D подорож
3D подорож
3D подорож
 
 
 

Єлисаветградська класична чоловіча гімназія. Ярослав Івашкевич - митець, народжений Україною

Автор: feanen від 23-02-2024, 13:40, переглядів: 76

0

22 лютого в 11-В класі було проведено конференцію “Єлисаветградська класична чоловіча гімназія. Ярослав Івашкевич -  митець, народжений Україною”.

Мета: ознайомити учнів з чоловічою класичною гімназією Єлисаветграда, її випускниками, творчістю відомого письменника, перекладача та громадського діяча Я. Івашкевича. У конференції взяли участь Анан’єв А., Наконечна М., Тофан В., класний керівник Подгорна Н.А. Вони ознайомили присутніх з гімназією, однією з найкращих навчальних закладів півдня російської імперії, зі стін якої вийшли видатні діячі науки та культури: В.Винниченко, Б.Завадовський, Б.Гессен, Г.Лангемак, Ю.Мейтус, І.Тамм, Я.Івашкевич та інші.

Заслуговує на увагу особистість письменника Ярослава Івашкевича. Народився майбутній письменник 20 лютого 1894 року в селі Кальник Київської губернії (нині Іллінецький район Вінницької області).  У Єлисаветграді Ярослав одночасно вчився у чоловічій гімназії та музичній школі Густава Нейгауза. Багато значили для майбутнього письменника дружні стосунки з родичами – сім’єю Шимановських. В.Тофан розповіла про перебування сім’ї в Єлисаветграді та навчання Ярослава у чоловічій класичній гімназії. У 1909 р. сім’я переїздить до Києва, де з 15 років  Ярослав  заробляє на життя репетиторством та уроками музики, водночас навчаючись у консерваторії. У 1918 pоці, не закінчивши університет, Івашкевич переїхав до Варшави, де увійшов до літературного гурту «Під пікадором» та став одним із засновників об’єднання “Скамандр”. В Польщі пише поезію, оповідання, повісті: “Одруження пана Бальзака”, “Коханці з Марони”, ”Хвала і слава”. Ярослав Івашкевич часто бував у СРСР, підтримував активні творчі зв’язки з українськими письменниками Максимом Рильським, Миколою Бажаном, Дмитром Павличком, Григорієм Вервесом та іншими, перекладав на польську мову твори Т. Шевченка, Є. Маланюка, М. Рильського, М. Бажана. Помер Ярослав Івашкевич 2 березня 1980 року і похований у маєтку Стависько під Варшавою. За заповітом письменника садиба і будинок передані Міністерству культури Польщі для створення в ньому музею. 

Категорія: Ліцейне життя

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми рекомендуємо Вам зареєструватися бо зайти на сайт під своїм ім'ям.
Інформація
Відвідувачі, які знаходяться у групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.