Центральноукраїнський науковий ліцей-інтернат » Ліцейне життя » 11-В в Музеї історії української хореографії

3D подорож
3D подорож
3D подорож
3D подорож
3D подорож
 
 
 

11-В в Музеї історії української хореографії

Автор: feanen від 2-02-2024, 15:42, переглядів: 68

0

1 лютого учні 11-В класу відвідали Музей історії української хореографії, де завідувачка сектору історико-краєзнавчих досліджень С.В. Проскурова провела захід «Стрітення», який розпочався з перегляду однойменної хореографічної композиції ансамблю «Щасливе дитинство», на основі якого відбулося обговорення свята, яке в народі називають Громовиця. 

Стрітення щорічно святкується через 40 днів після Різдва Христового. Після того, як Православна церква України перейшла на григоріанський календар, дата Різдва змістилася на 13 днів раніше. Тому за новим стилем Стрітення Господнє відзначають 2 лютого. За легендою описаною у Євангелії від Луки, у цей день Діва Марія і Йосиф прийшли з немовлям Ісусом в храм, щоб принести Богу подяку за первістка. В храмі їх зустрів Симеон Богоприємець. Взявши немовля на руки, він помирає. У немовляті Ісусі він відразу визнав Месію.

 Цей день для слов’ян також символізує прихід весни, наші предки вірили, що з зимою, холодами і хуртовинами йдуть всі нещастя, а на їх місце приходять успіх і достаток. На Громовиці проводили ворожіння: виставляли на вулицю тарілку із зерном на ніч і чекали, якщо зранку на зерні буде роса, - буде врожай, якщо зерно буде сухе  – то буде поганий врожай. 

Наостанок для учнів провели майстер-клас із зав’язування хусток, на якому  продемонстровали декілька варіантів підперезування хусткою, що походять з різних регіонів України. Класний керівник Подгорна Н.А. показала ще один варіант, якого її навчив колишній головний балетмейстер ансамблю «Пролісок», народний артист України Віктор Похиленко. В кінці майстер-класу ученицю попросили заспівати уривок з колядки «Пане господарю, що на твоєму дворі…», що зробило захід атмосферним та незабутнім. Учні подякували працівникам музею та Проскуровій С.В. за проведений захід.

Категорія: Ліцейне життя

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми рекомендуємо Вам зареєструватися бо зайти на сайт під своїм ім'ям.
Інформація
Відвідувачі, які знаходяться у групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.