Центральноукраїнський науковий ліцей-інтернат » Ліцейне життя » Культурна спадщина України. Іван Труш. Іван Їжакевич. Творчість

3D подорож
3D подорож
3D подорож
3D подорож
3D подорож
 
 
 

Культурна спадщина України. Іван Труш. Іван Їжакевич. Творчість

Автор: feanen від 19-01-2024, 15:40, переглядів: 81

0

19 січня учні в 11-В класі була проведена тематично-інформаційна година - проєкт на тему «Культурна спадщина України. Іван Труш. Іван Їжакевич. Творчість». У заході взяли участь Аніпченко А. та Чорномор С., які представили змістовну презентацію про життєвий та творчий шлях митців.

Іван Труш народився 18 січня 1869 року в давньому галицькому селі Висоцько. Наполегливо йшов до того, щоби стати майстерним художником: професійну освіту вирушив здобувати до Кракова (Школа образотворчих мистецтв). Митець створив багато блискучих портретів:. М. Грушевського, І. Франка, В. Антоновича, Л. Українки та ін.). Друзі називали його “поетом сонця”. Краєвиди Труша – це глибоко відчуті, сповнені краси образи природи. У пошуках сюжетів художник здійснив подорожі Гуцульщиною, Наддніпрянською Україною, Кримом, бував в Італії та країнах Близького Сходу. 

18 січня 1864, на Черкащині народився український живописець Іван Їжакевич. Завдяки своїй майстерності, хлопець мав змогу працювати помічником у київській рисувальній школі М. Мурашка. Він швидко став одним із кращих учнів. У 1919 році Їжакевич брав активну участь у створенні Першої Професійної Спілки художників України. Митець працював у книжковій графіці, монументальному живописі (розписав Борисоглібську церкву, Успенський собор Києво-Печерської лаври), писав портрети та пейзажі. Продовжував створювати ілюстрації до "Кобзаря", написав ряд робіт, присвячених життю Тараса Шевченка. До ювілейного видання "Кобзаря" створив близько 30 малюнків, Ілюстрації до "Кобзаря" стали вершиною творчого злету майстра. У 85 років Їжакевич ілюстрував "Енеїду» І. Котляревського.

Категорія: Ліцейне життя

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми рекомендуємо Вам зареєструватися бо зайти на сайт під своїм ім'ям.
Інформація
Відвідувачі, які знаходяться у групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.