3D подорож
3D подорож
3D подорож
3D подорож
3D подорож
 
 
 

Премія ім. Г. Гонгадзе

Автор: feanen від 24-05-2023, 12:24, переглядів: 157

0

22 травня 2023 року в 10-В класі була проведена інформаційно-тематична година на тему «Премія ім. Г. Гонгадзе». Мета: ознайомити учнів з життєвим шляхом та поглядами  українського незалежного журналіста Г. Гонгадзе.

Учениця класу Кешман О. підготувала презентацію про особистість українського громадського діяча, опозиційного журналіста, радіо та телеведучого, кінорежисера та перекладача грузинського походження Г. Гонгадзе (1969-2000).

Георгій навчався у Львові на факультеті іноземних мов. Наприкінці 1991 року у Тбілісі у зв’язку з повстанням проти першого президента  незалежної Грузії Звіада Гамсахурдії зняв свій перший документальний фільм “Біль землі моєї”.

У 1997 році в Києві створює “Центр журналıстських розслıдувань”. У квıтнı 2000  Георгıй заснував ıнтернет-видання  “Українська правда”. Видання публıкує резонанснı матерıали  про тодıшнього президента  України та його оточення. 16 вересня 2000 року Георгій зник.  2 листопада його обезголовлене тıло  знайшли у Таращанському лıсı  неподалiк вıд Києва. Його вбивство ı можлива причетнıсть  до нього президента Леонıда Кучми  спровокували протести, якı переросли  у рух “Україна без Кучми”. Саме цı подıї стали предтечею   Помаранчевої революцıї.

Премıя ıм. Георгıя Ґонґадзе була заснована в 2019 році, вручається 1 раз на рік,   в день його народження  і «покликана пıдтримати тих  журналıстıв, якı не бояться  викликıв, здатнı знаходити  ıнновацıйнı способи донесення  ıнформацıї, сприяють  впровадженню лıберальних  реформ в Українı, вıдкривають новı  можливостı для цıлого  медıасередовища, спроможнı  створювати сталıсть у тому, що  роблять, лишаються вıрнı  професıйним принципам ı  цıнностям».

 У 2023 році лауреатом цієї премії став журналіст, письменник, ведучий Богдан Логвиненко. «У 2016 році Богдан Логвиненко заснував проєкт Ukraїner. Від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну медіа перезапустило всі свої канали комунікації, що почали мовити про війну Росії проти України для української та закордонної аудиторії. Одним із найважливіших пріоритетів для Ukraїner стали оповіді про незламність українців, розказані різними мовами на різних платформах. Богдан Логвиненко є співавтором документального проєкту та книги "Деокупація" про опір людей на деокупованих територіях України. Він також був фіналістом Премії імені Георгія Ґонґадзе у 2020 році».

Категорія: Ліцейне життя

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми рекомендуємо Вам зареєструватися бо зайти на сайт під своїм ім'ям.
Інформація
Відвідувачі, які знаходяться у групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.