3D подорож
3D подорож
3D подорож
3D подорож
3D подорож
 
 
 

Японське диво у Кропивницькому

Автор: feanen від 23-05-2023, 11:56, переглядів: 134

0

Галерея «Єлисаветград» родини Цуканових відома у Кропивницькому як маленький осередок збереження дорогоцінної памʼяті про минуле нашого міста та сьогодення, яке дуже швидко стане минулим. Окрім цього, вона являє собою майданчик, де найвимогливіший поціновувач рідкісних перлинок мистецтва та історичних раритетів завжди втамує свою цікавість. 

20 травня учням Центральноукраїнського наукового ліцею-інтернату пощастило побувати на відкритті виставки японської гравюри. Усі витвори мистецтва є оригіналами і датовані переважно ХVІІІ-ХІХ ст. Ці експонати належать колекціонеру з міста Первомайськ Одеської області Микиті Неманову. Йому 35 років, і 25 з них його пристрасним захопленням є японська історія, культура і мистецтво. З 10 років Микита колекціонує унікальні речі матеріальної культури японців та витвори їх витонченого мистецтва: зброя самураїв, речі побуту, гравюра, кімоно та ін. Через війну, яка триває в Україні вже більше року, втрачено біля 80 відсотків унікальної колекції. Це справжня трагедія не лише для її хранителя, адже деякі раритети існували лише в одному екземплярі! Японські фахівці цікавилися ними й підтверджували їх автентичність та цінність для японської культури! Тепер вони втрачені назавжди… Збережена частина колекції поки що у нашому місті. 

Микита Неманов годинами може розповідати про історію Японії, традиції, ментальні особливості, етикет далекого від нас народу, і звичайно ж, про гравюри, представлені на виставці. Для колекціонера це не просто яскраві картинки, обʼєднані впізнаваним японським стилем та колоритом. За кожною з них – важлива історична подія часів правління однієї з імператорських династій, або епізод майже безперервних воєн, які розривали Японію з часів середньовіччя, або відображення традицій народу з багатою та самобутньою культурою. Кожна гравюра має підпис – звичайно ж, ієрогліфами. Уявіть собі, Микита Неманов вивчив японську мову, щоб читати їх і розуміти, що на них відображено! А японська мова – це не лише чужі нам ієрогліфи. Виявляється, вона існує у трьох варіантах – і лише знання усіх трьох забезпечує можливість вивчати історичні раритети! Неманов опанував їх, але з японцями все ж спілкується англійською, яку знає досконало. 

Поза сумнівом, ми дуже рідко маємо можливість спілкуватися з особистостями такого рівня. Глибина обізнаності Микити Неманова з питань Японії – вражає! Він говорить про найдрібніші подробиці певної політичної або військової події, про особливості використання зброї, про побутові дрібнички життя представників різних соціальних класів так, ніби він бачив це на власні очі! 

Поза сумнівом, людина з таким рівнем особистих досягнень може не викликати глибоку повагу та захоплення лише у людини, поки ще не знає, що таке радість кропіткої інтелектуальної праці першовідкривача. Така людина ще не переживала моментів, повʼязаних з зануренням у невідому галузь, яка з часом розкриває перед допитливим і впертим свої таємниці і стає невідʼємною частиною його життя. На щастя, серед наших учнів є люди, для яких зустріч з Микитою Немановим стане мотивацією до невтомного і творчого освоєння величезних надбань людства.

Виставка триває. Микита Неманов через деякий час планує представити у галереї «Єлисаветград» свою колекцію японських кімоно. Поза сумнівом, буде на що подивитися і що послухати!

Категорія: Ліцейне життя

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми рекомендуємо Вам зареєструватися бо зайти на сайт під своїм ім'ям.
Інформація
Відвідувачі, які знаходяться у групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.