Центральноукраїнський науковий ліцей-інтернат » Ліцейне життя » Тематична година “Біль та пам'ять Чорнобиля”

3D подорож
3D подорож
3D подорож
3D подорож
3D подорож
 
 
 

Тематична година “Біль та пам'ять Чорнобиля”

Автор: feanen від 27-04-2023, 08:48, переглядів: 144

0

26 квітня до дня пам’яті Чорнобильської трагедії у 10-В класі було проведено тематичну годину «Біль і пам’ять Чорнобиля». Мета: вшанування героїв-ліквідаторів трагедії на Чорнобильській АЕС.

Учні переглянули презентацію, яку підготувала Наконечна Маргарита, вона нагадала учням про ту страшну ніч, котра змінила життя більшості людства. Чорнобильська катастрофа – це техногенна екологічно-гуманітарна катастрофа, спричинена двома тепловими вибухами і подальшим руйнуванням IV енергоблока Чорнобильської атомної електростанції. Після аварії утворилась радіоактивна хмара, що накрила Україну, Білорусь, Росію. Першими вступили в боротьбу з радіоактивним полум’ям пожежники Прип’яті: Володимир Правик, Віктор Кібенок, Леонід Телятников, Василь Ігнатенко, Микола Ващук, Микола Титенок, Леонід  Шаврей, Олександр Лелеченко, Володимир Тішура… Усі вони були нагороджені “Золотою зіркою”(посмертно). Маргарита розповіла про хронологію подій квітня-травня 1986 року. 30 співробітників АЕС загинуло внаслідок вибуху або гострої променевої хвороби протягом кількох місяців з моменту аварії. Одразу після пожежі на ЧАЕС над IV енергоблоком побудували ізоляційне спорудження пі назвою “Укриття”. Передбачалося, що міцна конструкція слугуватиме щонайменше 30 років… Новий саркофаг, більш технологічно-сучасний  було встановлено над старим укриттям IV енергоблоку у 2016 році.  

Одною з “останніх болей” Чорнобиля була його окупація рашистами. 24 лютого 2022 року по цій землі “проїхала російська бронетехніка, здіймаючи радіоактивний пил у повітря. Росія перетворила і цей об’єкт на арену війни”. Окупація тривала 36 днів і наробила дуже багато лиха.

«Мирний» атом приніс таке лихо, якого людство ще не знало. І найстрашніше те, що наслідки чорнобильської трагедії ми будемо відчувати довгі роки й століття.

Категорія: Ліцейне життя

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми рекомендуємо Вам зареєструватися бо зайти на сайт під своїм ім'ям.
Інформація
Відвідувачі, які знаходяться у групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.