3D подорож
3D подорож
3D подорож
3D подорож
3D подорож
 
 
 

Скарбниця мудрості Г.Сковороди

Автор: feanen від 13-12-2022, 09:58, переглядів: 152

0

«Всяк мусить пізнати свій народ і в народі себе»  

З початку повномаштабного втручання росія зруйнувала понад 2,8 тисяч освітніх закладів в Україні. Незважаючи на те, що окупанти знищують школи, університети наші учні продовжують навчатись. 

В 10-В класі Центральноукраїнського наукового ліцею-інтернату було проведено зустріч  з О. В. Степаненко, бібліотекарем відділу абонементу  КОБЮ ім. Є. Маланюка, присвячену 300-річчю від дня народження яскравого представника барокової культури Г.Сковороди. 

Про точну дату   дня народження поета  стало відомо лише через 200 років, завдяки єдиному документу, а саме листу філософа до свого приятеля М. Ковалинського. Видатний філософ-містик, богослов, поет та педагог-найцікавіша постать історії українського духу. Володів багатьма мовами: латинь, єврейська, грецька, польська, німецька, італійська та французька, мав неабиякий музичний талант- прекрасно грав на флейті, сопілці, скрипці, гуслях, лірі та бандурі. Вміло писав псальми, канти, а пісні «Ой, ти птичко, жолтобоко», «Стоїть явір над водою», «Про правду і кривду» вважаються народними. Григорій Савич започаткував жанр байки та писав твори староукраїнською або латинською мовами. За життя митця не надруковано жодного твору, його тексти поширювалися шляхом переписування. Був завжди веселий, бадьорий, активний та добродушний. Мандрував він лише з однією сумкою через плече, з Біблією і сопілкою, подорожував селами і маєтками, називав себе Варсавою (сином свободи). 

Наостанок,  учні взяли   участь у вікторині, де перевірили   знання з життя та творчості видатного філософа. 

На могилі письменника написано:« Світ ловив мене, та не спіймав…»

Категорія: Ліцейне життя

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми рекомендуємо Вам зареєструватися бо зайти на сайт під своїм ім'ям.
Інформація
Відвідувачі, які знаходяться у групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.