Центральноукраїнський науковий ліцей-інтернат » Ліцейне життя » Забуваючи своє минуле, ми втрачаємо право на майбутнє

3D подорож
3D подорож
3D подорож
3D подорож
3D подорож
 
 
 

Забуваючи своє минуле, ми втрачаємо право на майбутнє

Автор: dend від 13-01-2022, 08:30, переглядів: 289

0

12 січня в 11-В класі було проведено інформаційно-тематичну годину, присвячену  Дню українського політв'язня. Мельничик В. та Вільховецька Н. ознайомили однокласників із передумовами започаткування відзначення цього дня та його значимістю.

День українського політв'язня – це прояв шани до українців, які пожертвували своєю свободою заради переконань та принципів.

Свято було започатковане 1975 року на пропозицію українського  політика В'ячеслава Чорновола, який закликав українців протистояти репресіям режиму СРСР.

Дата обрана невипадково: 1972 р. радянська влада провела операцію "Блок" та здійснила масові затримання українських дисидентів. Були заарештовані Є. Сверстюк, В. Стус, В. Чорновол та багато інших українців, які боролися за незалежність України та доводили, що радянська ідеологія – це міф. Дисиденти отримали 7 років ув'язнення та 5 років заслання. На пропозицію В.Чорновола, починаючи з 1975 року, день українського політв'язня відзначається в політичних таборах та тюрмах.

 Після окупації Російською владою Криму (2014р.) та розв'язання війни на Сході України, словосполучення  “українські політв’язні” повернулось до сучасного вжитку. Багато українців за ці роки були незаконно заарештовані та засудженні на окупованому півострові та Росії.

Отож ми маємо пам'ятати, про події в минулому аби запобігти їх повторенню в майбутньому.

Категорія: Ліцейне життя

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми рекомендуємо Вам зареєструватися бо зайти на сайт під своїм ім'ям.
Інформація
Відвідувачі, які знаходяться у групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.