Центральноукраїнський науковий ліцей-інтернат » Ліцейне життя » Тренінг на тему «Булінг – соціальна проблема людства»

3D подорож
3D подорож
3D подорож
3D подорож
3D подорож
 
 
 

Тренінг на тему «Булінг – соціальна проблема людства»

Автор: dend від 20-03-2019, 21:05, переглядів: 738

0

Сьогодні однією з найактуальніших проблем називають булінг – агресивну і вкрай неприємну поведінку однієї людини або групи людей по відношенню до іншої особи, що супроводжується постійним фізичним і психологічним впливом.

За дослідженням, проведеним ЮНІСЕФ у 2017 році, 67% дітей в Україні у віці від 11 до 17 років стикалися з проблемою булінгу. 24% дітей стали жертвами булінгу, і 48% з них нікому не розповідали про ці випадки.

На сьогодні булінг перетворився на доволі поширене явище, за яким стоїть низка соціальних, психологічних, педагогічних проблем. Це не просто бешкет та пустощі, це особлива форма взаємовідносин, яка ґрунтується на дискримінації, насильстві, агресії.

В 11-Г класі з метою ознайомлення учнів із проблемою булінгу, формування уявлення про насилля й жорстокість, виховання поваги одне до одного тощо було проведено тренінг на тему «Булінг – соціальна проблема людства». Відомо, що в процесі булінгу завжди беруть участь 3 сторони: Жертви, Агресори, Спостерігачі. Учасники тренінгу були поділені відповідно на три групи. Учні визначали причини й наслідки агресивної поведінки, належності до групи жертв і намагалися зрозуміти, чому люди спокійно спостерігають акт насильства. Учасники зробили висновки: агресивна поведінка є наслідком важких ситуацій у сім’ях або створюють «дешевий» авторитет; жертви булінгу страждають частіше через особливості характеру; спостерігачі найчастіше заробляють той самий «дешевий» авторитет. Наслідки, які озвучила кожна з груп, були жахливими: від розладів здоров’я до кримінальної відповідальності.

Однією з найцікавіших вправ для класного колективу під час тренінгу стала вправа «Розкажи про себе». Учні продовжували речення «Я ненавиджу, коли…» і «Мене дратує, коли…». Завдяки цій вправі однокласники більше дізналися одне про одного і, найголовніше, - замислилися над тим, що вони роблять.

Завершенням тренінгу було завдання створення колажу-стіннівки «Що я можу зробити, щоб протидіяти булінгу?». Учні відповідально поставилися до завдання, завдяки чому було створено три цікавих колажі.

Робота, яка була проведена в 11-Г класі, відбувалася в атмосфері взаємодопомоги та взаємоповаги. Найголовніший висновок, зроблений учнями: без взаємоповаги, толерантного ставлення, любові світ не може існувати. Задля світлого майбутнього його треба зробити добрішим!

                                                      

Категорія: Ліцейне життя

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми рекомендуємо Вам зареєструватися бо зайти на сайт під своїм ім'ям.
Інформація
Відвідувачі, які знаходяться у групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.