3D подорож
3D подорож
3D подорож
3D подорож
3D подорож
 
 
 

Інформаційна година у 11-В класі

Автор: Французан від 4-12-2017, 10:35, переглядів: 930

0

В 11-В класі проведено інформаційну годину, присвячену Міжнародному дню незрячих.

Учні дізнались історію виникнення абетки для незрячих від перших рельєфно-лінійних шрифтів до абетки Л. Брайля. Здавна вважалось, що навчання сліпих людей неможливе, і перші спроби дати освіту незрячій людині зробив в якості експерименту французький вчений ХVIII ст В. Гаюї. Зрозуміло, що навчання сліпих вимагало спеціального шрифту. За методикою Валентина Гаюї, письмо незрячих здійснювалось таким чином: на вологу дошку з лівого боку накладалась рамка з горизонтально натягнутими струнами. Рядки між ними були місцем для письма. Виходив рельєфний текст, який після висихання міг бути прочитаним сліпими і зрячими. Цей шрифт був не дуже зручним для сліпих. При читанні букви маленьких розмірів зливались під пальцем, великі треба було довго обводити.

Абетка еволюціонувала, змінювалась, удосконалювалась, доки не набула сучасного вигляду. Рельєфно-крапковий шрифт для написання і читання сліпими був розроблений французом Луїсом Брайлем в ХІХ ст. В основі шрифту лежить комбінація шести крапок. Брайль використав порядок букв латинського алфавіту. Для позначення перших букв алфавіту використовують верхні й середні крапки шести крапок. Для позначення наступних букв додається нижня крапка ліворуч, потім ліворуч і праворуч, потім праворуч. Цими ж знаками позначаються і букви українського алфавіту з додаванням спеціальних знаків. Різні комбінації шести крапок дають можливість позначати також цифри, розділові знаки, математичні, хімічні й нотні знаки.

Відомий тифлопсихолог П.Віллєй писав “Якщо В.Гаюї першим наполягав на тому, щоб давати сліпим освіту, то Брайль відкрив спосіб, який дозволяє плідно навчатись”.

Ця інформаційна година ще раз нагадала учням, що нам потрібно бути толерантними і небайдужими до оточуючих.      

Петрова О.

Категорія: Ліцейне життя

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми рекомендуємо Вам зареєструватися бо зайти на сайт під своїм ім'ям.
Інформація
Відвідувачі, які знаходяться у групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.