Центральноукраїнський науковий ліцей-інтернат » Ліцейне життя » Інформаційна година «Карпатська Україна. Міфи та реальність» у 11-В класі

3D подорож
3D подорож
3D подорож
3D подорож
3D подорож
 
 
 

Інформаційна година «Карпатська Україна. Міфи та реальність» у 11-В класі

Автор: Французан від 24-05-2014, 12:24, переглядів: 2 478

0

Інформаційна година «Карпатська Україна. Міфи та реальність» у 11-В класіУ 11-В класі проведена інформаційна година «Карпатська Україна. Міфи та реальність». Метою заходу було ознайомити учнів з автономним краєм, а згодом – незалежною державою на території Закарпаття у 1938-1939 рр. З інформацією про Карпатську Україну виступили учні класу Квіташ Руслан та Косюг Роман.

Історія Карпатської України розпочинається 22 листопада 1938 р., коли чехословацький парламент законом № 328 розмежував владу між Прагою та Хустом. Чехословаччина стала федеративною державою чехів, словаків і карпатських українців з власним урядом, законодавчим сеймом, судівництвом і внутрішньою адміністрацією з українською мовою урядування. 15 березня 1939 року Сейм проголосив повну державну самостійність Карпатської України. Прийнята парламентом Конституція Карпатської України, визначила назву держави (Карпатська Україна), державний устрій (президентська республіка), державну мову (українська). Державним прапором та гімном республіки були визнані синьо-жовтий стяг і український національний гімн "Ще не вмерла Україна". Герб - червоний ведмідь на правому срібному півполі й чотири сині та три золоті смуги у лівому півполі. Президентом Карпатської України було обрано А.Волошина, який призначив прем'єр-міністром нового уряду суверенної держави Ю.Ревая.Проте, ще до проголошення незалежності, в ніч з 13 на 14 березня 1939 року Угорщина розпочала війну проти Карпатської України. 16 березня 1939 року ворог захопив Хуст, а 18 березня більша частина території Карпатської України була окупована угорськими військами. Це була чергова спроба створити українську державність після української революції 1917-1920 рр.


Категорія: Ліцейне життя

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми рекомендуємо Вам зареєструватися бо зайти на сайт під своїм ім'ям.
Інформація
Відвідувачі, які знаходяться у групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.