Центральноукраїнський науковий ліцей-інтернат » Психологія » Рекомендації психолога: «Як підняти самооцінку»

3D подорож
3D подорож
3D подорож
3D подорож
3D подорож
 
 
 

Рекомендації психолога: «Як підняти самооцінку»

Автор: yulua від 11-10-2021, 13:32, переглядів: 829

0 1.Годі порівнювати себе з іншими людьми. Завжди знайдуться люди, які будуть багатші за тебе, вчомусь успішніші, стрункіші або кращі. Навіщо марно витрачати час, займаючись порівняннями та самоїдством. Чи не краще знайти в собі «цікавинки» або «фішки» та розвивати їх. Як це робили багато відомих людей світу.

2. Перестаньсварити себе і дорікати собі. Певна річ, твоя самооцінка кульгатиме, якщо ти постійно називаєш себе «дурнем» або «дурепою». Постарайся не використовувати лайливі вислови на свою адресу, а краще заміни їх у своєму лексиконі на щось більш приємне. Частіше хвали свій зовнішній вигляд, навіть найменші успіхи та досягнення, як у навчанні, так і в особистому житті.

3. Забудь про «не». Намагайся якомога рідше вживати негативні вислови на свою адресу. Наприклад, «я не зможу», «я недостатньо вродлива(ий), розумна (ий)» тощо. Підвищити самооцінку допоможуть позитивні твердження, які слід говорити собі якнайчастіше. Наприклад, «мені все вдасться», «все буде добре», «я знаю цей матеріал» тощо.

4. Радійкомпліментам. Приймай компліменти та привітання з вдячністю. Увідповідь на фразу друзів, колег про те, яка на тобі гарна сукня чи сорочка забудь про чергову відповідь, мовляв, «та їй стор оків» або «це стара». Просто усміхнися й скажи «дякую».

5.  Оточи себе позитивом. Більше позитивних книг, фільмів, музики тощо. Також заведи собі правило регулярно читати статті, книги на тему підвищення самооцінки.

6. Виділяй час на улюблену справу. Це може бути що завгодно, головне, щоб приносило тобі задоволення. Наприклад, уроки сальси і результат – твій гарний і пластичний танець на вечірці, вирощування квітів  і результат – прекрасна клумба в дворі, приготування страв і результат – твої смачні ексклюзивні рецепти. Улюблену справу можеш розвивати, покращувати та креативити. 

7. Спілкуйся з позитивними й упевненими в собі людьми. Якщо у твоєму оточенні одні песимісти й енергетичні вампіри, не дивно, що в тебе настрій на нулі. Убезпечуй себе від спілкування та дружби з «негативними персонажами». Намагайся оптимістично дивитися на життя, більше собі довіряти.

8. Не зациклюйся на критиці. Сказали образливі слова – і добре! Як казала героїня одного фільму: «Наплюй і розітри». Цілком можливо, що твої кривдники просто тобі заздрять або ж гнівом, спрямованим у твій бік, просто звільняють себе від негативних емоцій. Не прокручуй у голові образливі слова, а дій за принципом «Що більше ти поважаєш і любиш себе, то більше поважають, люблять і цінують  тебе».

9. Створи список своїх досягнень. Поклади список на видне місце – і доповнюй його новими досягненнями та добрими справами.

10. Вір у себе. Запорука успіху всіх великих і впевнених у собі людей у тому, що вони щиро вірили в те, що вони роблять, керуючись лише своїми бажаннями, фантазіями, думками та вибором уподобань.

Категорія: Психологія

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми рекомендуємо Вам зареєструватися бо зайти на сайт під своїм ім'ям.
Інформація
Відвідувачі, які знаходяться у групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.