Центральноукраїнський науковий ліцей-інтернат » Психологія » 19 листопада - Міжнародний день відмови від куріння

3D подорож
3D подорож
3D подорож
3D подорож
3D подорож
 
 
 

19 листопада - Міжнародний день відмови від куріння

Автор: yulua від 19-11-2015, 10:15, переглядів: 1 068

0
19 листопада - Міжнародний день відмови від куріння Міжнародний день відмови від куріння (англ. Great American Smokeout) відзначається у третій четвер листопада. Він був встановлений Американським онкологічним товариством (англ. American Cancer Society) в 1977 році.
Куріння тютюну — найпоширеніша звичка, яка руйнує здоров’я людини. Немає сумніву у тому, що з вживанням тютюну пов’язана велика кількість всіляких хвороб, а при зловживанні курінням — можуть виникати надто небезпечні хвороби. Численними науковими дослідженнями доведено підвищений рівень смертності серед курців.
У наш час боротьба з курінням є не тільки медичною, а й соціальною проблемою. Не зважаючи на існуючі заходи проти вживання тютюну, значних успіхів у його подоланні поки що не досягнуто. Ця шкідлива звичка міцно утримується в побуті людей і продовжує розповсюджуватись. Викликає занепокоєння переміщення куріння у більш ранні вікові групи населення та поширення його серед осіб жіночої статті.
Тютюн (від іспанського «табако») — рослина родини пасльонових. Дим, що утворюється під час куріння тютюну, містить в собі багато шкідливих для здоров’я речовин. Серед них головне місце посідає нікотин — складна органічна сполука, яка є однією з найсильніших отрут. Крім нікотину, до складу тютюнового диму входять багато інших органічних та неорганічних речовин. Серед них окис вуглецю (чадний газ), синильна кислота, вуглекислота, сірководень, ефірні олії, смола, метиловий (деревний) спирт та інші компоненти —  близько 200 шкідливих речовин, у тому числі й такі, які викликають небезпеку захворіти на рак. Надто небезпечні продукти горіння знаходяться в диму, який безпосередньо виходить з кінчика запаленої цигарки. В ньому міститься понад 2000 токсичних компонентів. Люди, які не курять, але знаходяться поряд з курцями, вимушені вдихати дим. Так зване пасивне куріння призводить до патологічних змін в організмі, які відбуваються і при активному курінні, тобто воно викликає такі ж захворювання, якими страждають споживачі тютюну. Тому не випадково у травні 1986 року на 39-му конгресі Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) було прийнято звернення до урядів усіх країн з закликом «забезпечити ефективний і надійний захист осіб, що не курять, від впливу тютюнового диму». 31 травня — Всесвітній день боротьби з курінням (Great Smokeout),  у всьому світі проводиться міжнародна акція по боротьбі з курінням – тобто день, вільний від тютюнового диму.

Практичний психолог Якимчук Г.В.

Категорія: Психологія

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми рекомендуємо Вам зареєструватися бо зайти на сайт під своїм ім'ям.
Інформація
Відвідувачі, які знаходяться у групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.