3D подорож
3D подорож
3D подорож
3D подорож
3D подорож
 
 
 

Мова - це душа народу, його поезія і пісня, і казка

Автор: gerwetis від 25-10-2024, 14:09, переглядів: 16

0

У 10-Г класі до Дня української мови та писемності було проведено дуже цікаву та змістовну бесіду  «Мова - це душа народу, його поезія і пісня, і казка».  Ліцеїсти активно включалися в обговорення, ділилися своїми думками про важливість української мови, говорили про те, що під час російсько-української війни вона стала символом боротьби за незалежність та суверенітет країни, зміцнила  почуття єдності та національної гордості. У контексті війни вживання української мови стає актом опору. Це демонструє відмову від російського впливу і підкреслює прагнення до незалежності.

Групові вправи додали динаміки та дозволили кожному проявити свою творчість. Загалом захід підкреслив важливість збереження та розвитку української мови, а також об'єднав учасників навколо спільної мети.

Категорія: Ліцейне життя

 

Українська - це модно

Автор: dend від 25-10-2024, 13:54, переглядів: 19

0

До дня української писемності.

24 жовтня учнями 6 класу Центральноукраїнського наукового ліцею-інтернату був проведений урок-презентація з елементами вікторини до Дня української писемності та мови, який з минулого року в нашій країні відзначають 27 жовтня. Слухачами та активними учасниками вікторини стали п’ятикласники ліцею.

Важливість мови у нашому житті на сьогодні є беззаперечною. Мова надихає, мова об’єднує, мова дозволяє відкривати найцікавіші сторінки історії країни. Саме це про це розповіли учні 6 класу на заході. Вони зазирнули в далеке історичне минуле країни, розповіли про яскравого діяча, зачинателя нової укранської літератури – Івана Котляревського – та про його найперший твір, написаний живою українською мовою, – «Енеїду». Учні нагадали, що українська мова належить до трійки наймелодійніших мов і представили невеличкі власні твори, кожне слово яких починалося однією літерою, чим довели її унікальність. Цікавинкою для п’ятикласників стала інформація про паліндроми (слова чи речення, що читаються в обох напрямках) та синонімічне  багатство української мови.

На завершення учні 6 класу влаштували мовну вікторину. П’ятикласники радісно змагалися, щоб здобути приз. Захід дозволив із користю провести час, відкрив невідомі раніше сторінки нашої історії, дозволив здобути нові знання та порадував маленьких ліцеїстів.

Категорія: Ліцейне життя

 

Стежками козацької слави

Автор: dend від 25-10-2024, 13:47, переглядів: 18

0

Цієї неділі учні 9 класу вирушили в одноденний тур козацькими місцями Черкащини.

Наша перша зупинка - м. Чигирин.

Ми вiдвiдали резиденцію Богдана Хмельницького та  музей, де зібрано декілька тисяч експонатів козацької зброї та спорядження.

Наша друга зупинка - Суботів. Це рідні місця славного гетьмана, де збережена унікальна пам'ятка архітектури - Іллінська  церква. Саме її зображено на п'ятигривневiй українськiй купюрi. 

Наша третя зупинка - Холодний Яр. Вікові дерева у природній балці. Учні змогли побачити славетний дуб Максима Залізняка, якому вже понад 1000 років.

Також вiдвiдали Мотронинський монастир.


Завдяки цій невеличкій подорожі учні дізналися більше про легендарні козацькі місця, з головою поринули у тогочасний побут та звичаї, а головне - пройшлися стежками, що причетнi до нашої iсторiї. Діти підзарядилися енергетикою козаччини, вiдчули життєдайний запал наших предкiв, якi творили українську iсторiю.

Категорія: Ліцейне життя

 

Екскурсія в дивовижний світ "Олександрійського театру"

Автор: melnyk від 25-10-2024, 13:32, переглядів: 12

0

У мальовничому куточку Олександрії стоїть прекрасна архітектурна споруда – міський Палац культури «Олександрійський театр», який теплого осіннього дня відвідали учні 11-А класу. Під час екскурсії діти мали можливість зануритися в театральну атмосферу та познайомитися з його історією. 

У кінці вісімдесятих років ХІХ століття у нашому краї відбувався розквіт українського театру. Постійними гостями Олександрії у цей період був Кропивницький із своєю театральною трупою, до якої входили корифеї українського театру: Заньковецька, Затиркевич-Карпинська, Саксаганський, Садовський, Карпенко-Карий та Карпенко-Лучицький.

Станом на 1911-й рік олександрійський театр вважався одним із найкращих провінційних театрів. Засновник сучасного українського драматичного театру Гнат Юра починав свій шлях саме з олександрійського театру.

Сьогодні будівля закладу оголошена об’єктом культурної спадщини. У закладі працюють як дитячі, так і дорослі аматорські колективи та гуртки. 

Учні отримали позитивні емоції й планують відвідати виставу місцевого театру. 

Категорія: Ліцейне життя м.Олександрія

 

«Булінг: Як його уникнути»

Автор: melnyk від 25-10-2024, 11:31, переглядів: 13

0

Сьогодні питання дитячого насильства є доволі актуальним та проблематичним явищем у нашому освітньому середовищі. Як уникнути приниження людської гідності, честі і говорили про наболіле 24 жовтня учні 9-го класу (м. Олександрія) на чолі з вихователем Перемет Д.С. Зокрема, вихователь провів відверту розмову з учнями на тему «Булінг: Як його уникнути». Ліцеїсти мали можливість дізнатися більше про проблематику булінгу, його форми, причини виникнення та наслідки для жертв. Увагу учнів було акцентовано на важливості взаємоповаги та вміння знаходити спільну мову в колективі. Також обговорювали шляхи уникнення конфліктних ситуацій, зокрема через спілкування, довіру до дорослих і підтримку з боку учнівської  спільноти.  

Категорія: Ліцейне життя м.Олександрія

 

Віночок української мови

Автор: melnyk від 25-10-2024, 11:08, переглядів: 15

0

Українська мова – багатогранна, найкраща, наймелодійніша мова на землі. Вона має багато гарних слів, фразеологічних висловів, чудових прислів’їв, скоромовок, загадок. Своєрідну мандрівку у світ рідної мови здійснили  учні 10-А класу Центральноукраїнського наукового ліцею – інтернату (м. Олександрія) разом з ліцейним  бібліотекарем Оленою Сторчовою та вихователем Інною Гвоздецькою.

Конкурсна програма «Віночок української мови», приурочена Дню української писемності та мови, була доволі насиченою. Десятикласники спробували себе у ролі дикторів, читаючи скоромовки; редакторів, добираючи українські відповідники до чужомовних слів; здогадувалися, що означають автентичні українські слова; розгадували народні українські загадки; замінювали фразеологізми словами – синонімами. Вони з захопленням шукали відповіді на запитання, що сховалися у словах; брали участь у конкурсах: «З пісні слів не викинеш», «Завершіть прислів’я», «Мандрівка», «Мовні цікавинки» та інших.

Категорія: Ліцейне життя м.Олександрія