3D подорож
3D подорож
3D подорож
3D подорож
3D подорож
 
 
 

Вишиванка - код нації

Автор: feanen від 17-05-2024, 09:44, переглядів: 97

0

16 травня у 11-В класі було проведено тематичну годину "Вишиванка: історія створення", приурочену до Всесвітнього дня вишиванок. У заході брали участь А. Ананьєв та І. Бондаренко, які розповіли, що історія походження вишитої сорочки бере початок ще до нашої ери. Поширення у народі відбулося у XVII столітті, коли кожна дівчина для свого майбутнього весілля повинна була згаптувати рушник. В кожній хаті були розшиті простирадла, наволочки та скатертини. Так, для вишитих сорочок Кіровоградщини притаманні риси Київщини, Полтавщини — сусідніх регіонів центральної частини України. Для сорочок нашого регіону характерною є брокарівська вишивка — це червоні й чорні кольори та хрестик.

Категорія: Ліцейне життя

 

Головні міфи та правда про наш етнічний одяг

Автор: feanen від 17-05-2024, 08:07, переглядів: 79

0

В 11-А класі пройшла година спілкування «Головні міфи та правда про наш етнічний одяг». Учні спробували розвінчати міфи про українську вишиванку, які нав'язали нам «совєти» і їхні послідовники - росіяни. Вони дізналися, що вишиванки стала сільським одягом тільки у 18 столітті. До того вишивка була одягом еліти, починаючи з доки Руси, бо є дуже дорогою, чим багатша людина, тим більше вишивки на сорочці. Квіткові орнаменти та вишивка хрестиком виникли лише на початку 20 століття, а українська традиційна вишивка мала геометричні орнаменти із зашифрованою глибокою філософією. Вишивка для одягу, рушників та подушок різниться. Учні обговорили, ще кілька різних міфів та зробили висновки, що вибір та створення вишиванки має ґрунтуватися на знаннях української історії та філософії, щоб не стати «шароварщиною».

Категорія: Ліцейне життя

 

Вишиванка як символ національної ідентичності

Автор: feanen від 17-05-2024, 08:05, переглядів: 60

0

День української вишиванки – дуже красиве свято. Кожен, хто має вишиту сорочку, з радістю одягає її, щоб продемонструвати унікальність цього справжнього витвору мистецтва, а також помилуватися вишиванками інших. Тематична година, проведена в 11-Б класі, була присвячена короткому екскурсу в історію нашого національного одягу, та символіці, яка віками вкладалася майстринями різних регіонів України у вишивку.

В історії нашого народу були часи, коли національна вишивка допомагала українцям не зламатися, коли вона ставала символом звʼязку з рідною землею. Під час заходу учні дізналися про майстринь, які вишивали у таборах ГУЛАГу та у місцях висилки – сталінський радянський режим жорстоко розправлявся з нашими співвітчизниками на лише за їх політичні погляди, а й просто за те, що вони українці.

Категорія: Ліцейне життя