Центральноукраїнський науковий ліцей-інтернат » Ліцейне життя » Собор Святого Петра - вершина світової культури

3D подорож
3D подорож
3D подорож
3D подорож
3D подорож
 
 
 

Собор Святого Петра - вершина світової культури

Автор: feanen від 1-03-2024, 13:46, переглядів: 56

0

29 лютого в 11-В класі була проведена тематична година на тему «Собор Святого Петра - вершина світової культури». Змістовну та яскраву презентацію підготувала учениця А. Аніпченко. Разом із класним керівником Н. Подгорною. доповнили її цікавими фактами. Також, переглянули фрагменти інтер’єру: вівтар та купол, скульптури Мікеланджело, Берніні.

Собор Святого Петра є найбільшим храмом у Ватикані. Його побудували на місці, де похований святий. Зведення собору розпочалося на початку XVI століття і тривало майже 120 років. Проєкт належить Браманте, він же — головний будівничий. Протягом будівництва форму собору змінювали декілька разів архітектори А. да Сангалло, Дж. делла Порта, К. Мадерно та Мікеланджело Буонарроті. Останній встиг спроєктувати колони, центральний простір та купол. В інтер’єрі собору учні побачили його геніальну роботу – «П’єта» або «Оплакування Христа». Це єдина скульптура, підписана митцем. На площі, яку спроектував Лоренцо Берніні розміщено 140 статуй святих: апостолів, ангелів та інших релігійних постатей.

 Найбільше учнів зацікавила бронзова брама біля входу, яку відкривають лише один раз на 25 років - у Святий рік, напередодні Різдва. Саме тоді можна спокутувати найтяжчі гріхи, згодом Святий рік завершується, і двері знову замуровуються бетоном. 

Наостанок учні переглянули відеофільм «Собор Святого Петра у Ватикані».

Категорія: Ліцейне життя

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми рекомендуємо Вам зареєструватися бо зайти на сайт під своїм ім'ям.
Інформація
Відвідувачі, які знаходяться у групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.