Центральноукраїнський науковий ліцей-інтернат » Ліцейне життя » Битва за Дніпро: хронологія і географія подій

3D подорож
3D подорож
3D подорож
3D подорож
3D подорож
 
 
 

Битва за Дніпро: хронологія і географія подій

Автор: feanen від 5-05-2023, 08:09, переглядів: 154

0

3 травня 2023 року 10-В клас відвідав  Кіровоградський обласний краєзнавчий музей, де відбулася презентація проєкту «Історична пам’ять про Другу світову війну: в пошуках історичної правди». Тему "Битва за Дніпро: хронологія і географія подій"представив кандидат історичних наук, доцент Олександр Чорний.

На початку презентації кураторка Світлана Проскурова, кандидат історичних наук, доцент  ознайомила з проєктом, метою якого є популяризація теми Другої світової, зокрема, «Битва за Дніпро: хронологія і географія подій» та актуальність теми в сучасному світі. Безпосередньо про власні дослідження в цій темі розповідав Олександр Чорний.

Основою для обговорення стали роботи, монографії, міфологізація битви за Дніпро, спростування радянської пропаганди та брехні, на якій виховувались покоління радянських людей. О.Чорний намагався детальніше пояснити події того часу, аргументуючи та підкріплюючи все історичними фактами. 

Певним відкриттям для слухачів стала робота Ф.М.Ісаєва «Битва за Днепр», що була першою розвідкою, присвяченою протистоянню РСЧА і Верхмату в битвах на Дніпрі. Вона не набула популярності в СРСР із-за поглядів Ісаєва, «котрі були явно ширші, ніж у Сталіна». Цікаво було послухати про монографію Г.М. Уткіна «Штурм Восточного Вала», яка стала першою комплексною працею з історії битви за Дніпро. Чому виникла потреба переглянути дати битви за Дніпро? В роботі Ісаєва битва за Дніпро датується  кінцем літа 1943 р. - зима 1944р., в монографії Уткіна – 12 серпня – 31 грудня 1943р., в сучасній історичній науці – це 24 серпня – 24 грудня 1943 р. Також О. Чорний розповів про погляди на битву за Дніпро  радянських істориків-мілітаристів: Віктора Возненка, Бориса Тельпуховського, Миколу Шеховцова, Анатолія Грильова, Григорія Колтунова та Олександра Ракицького.

Наостанок, кураторка зустрічі С. Проскурова наголосила про використані автором принципи  об`єктивізму, науковості, історизму та оприлюднення правди в сучасному світі. Даний проєкт розкриває  внесок України у перемогу над нацизмом на всіх фронтах. Таке відповідальне та небайдуже ставлення до надважливих тем історії України надихає сьогодні нас на перемогу!

Категорія: Ліцейне життя

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми рекомендуємо Вам зареєструватися бо зайти на сайт під своїм ім'ям.
Інформація
Відвідувачі, які знаходяться у групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.