Центральноукраїнський науковий ліцей-інтернат » Ліцейне життя » "Міжнародний день визволення в'язнів фашистських концтаборів"

3D подорож
3D подорож
3D подорож
3D подорож
3D подорож
 
 
 

"Міжнародний день визволення в'язнів фашистських концтаборів"

Автор: dend від 18-04-2022, 14:30, переглядів: 237

0

14 квітня у форматі зум-конференції в 11-В класі була проведена інформаційно-тематична  година на тему : "Міжнародний день визволення в'язнів фашистських концтаборів".
Мета заходу - ознайомлення з історією створення таборів смерті третього рейху, їх типами, трагічними наслідками.

Подгорна Н..А. ознайомила учнів з найбільшими фашистськими концентраційними таборами смерті, створеними у 30-40-роках XX століття: Дахау (1933р.), Бухенвальд (1937р.), Аушвіц-Біркенау (1940р.), Майданек (1941р.) та ін. У таборах  Маутхаузен, Заксенгаузен,, Аушвіц-Біркенау, Равенсбрюк, Майданек фашисти для знищення в’язнів у газових камерах  використовували газ «Циклон-Б». У концтаборі Аушвіц-Біркенау збудували  4 газові камери, у яких  протягом 1943-1944  рр. щодня вбивали в середньому 6000 тисяч євреїв.

І. Брагіна розповіла про долі відомих в’язнів- українців, зокрема, про Дарію Гнатківську та її чоловіка Миколу Лебедя. Дарія – діячка ОУН, зв’язкова, член бойової розвідки ОУН,  у січні 1944 року була арештована і перевезена до жіночого концтабору Равенсбрюк. Звільнена союзними військами. Емігрувала до США.

11 квітня 1945 року в'язні Бухенвальда (найбільшого концентраційного табору) підняли інтернаціональне повстання проти гітлерівців і вийшли на свободу. Вони пройшли крізь жахіття фашистських катівень. Біографії цих людей — це справжні уроки мужності для молодого покоління. На Нюрнберзькому процесі 1946 році міжнародний трибунал визнав концтабори Німеччини як злочин проти людства.

Зберігаючи пам'ять про ті страшні події і віддаючи шану загиблим і тим, хто вижив у тому пеклі людям, можна сподіватися на те, що подібне більше ніколи не повториться в людській історії. Але ні… повторилось вторгненням російської федерації на нашу землю: бомбардування та знищення міст і сіл, розстріли мирних жителів, дітей, гвалтування дівчат, жінок..

У Харкові внаслідок обстрілу житлового кварталу російськими окупаційними військами загинув 96-річний Борис Романченко, який пройшов через жахи фашистських концтаборів…
Розповідь вихователя супроводжувалась змістовною презентацією.

Категорія: Ліцейне життя

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми рекомендуємо Вам зареєструватися бо зайти на сайт під своїм ім'ям.
Інформація
Відвідувачі, які знаходяться у групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.