Центральноукраїнський науковий ліцей-інтернат » Ліцейне життя » Інформаційно-тематичній годині «Цей день в історії України. Бій під Крутами»

3D подорож
3D подорож
3D подорож
3D подорож
3D подорож
 
 
 

Інформаційно-тематичній годині «Цей день в історії України. Бій під Крутами»

Автор: dend від 1-02-2020, 08:44, переглядів: 567

0

29 січня учні 11-В класу взяли участь у інформаційно-тематичній годині «Цей день в історії України. Бій під Крутами».

102 роки назад, 16 (29) січня 1918 року українці стримали більшовицький наступ на Київ, проявивши жертовність і героїзм заради незалежності України. Цей бій тривав 5 годин між 4-тисячним підрозділом російської Червоної гвардії під проводом есера Михайла Муравйова та загоном із київських курсантів і козаків «Вільного козацтва», що загалом нараховував близько чотирьох сотень вояків.

У бою під Крутами оборонці української державності виконали наказ командування і зупинили стрімкий наступ ворога. Ця затримка ворога дала змогу українській делегації укласти Брестський мирний договір, який врятував молоду українську державність.

В цьому нерівному бою загинув і наш земляк В. Шульгин. З інформації Силенко І. і Медведєвої М. учні дізнались про короткий життєвий нашого земляка Володимира Шульгина, сина видатного українського історика, педагога і громадського діяча Якова Шульгина. Довгий час Я. Шульгин проживав у Києві та працював у Київській гімназії, де викладав російську словесність. Серед його учнів М. Булгаков, К. Паустовський та інші.

Володимир Шульгин— студентський діяч, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві, заснованої 1913 року. Член Виконавчого Губернського Комітету Ради представників Київщини в 1917 році. З 3 жовтня 1917 року був призначений на посаду діловода Адміністративно-Політичного відділу Генерального Секретарства внутрішніх справ.

Загинув у бою під Крутами.    

У грудні 2014 у Кропивницькому з'явилася вулиця Шульгиних, названа не лише в честь Володимира, а усієї його родини.

В кінці заняття учні класу переглянули відеофрагмент, відзнятий до 100-річниці  героїчної оборони України 16(29) січня 1918 року.

Категорія: Ліцейне життя

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми рекомендуємо Вам зареєструватися бо зайти на сайт під своїм ім'ям.
Інформація
Відвідувачі, які знаходяться у групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.