Центральноукраїнський науковий ліцей-інтернат » Психологія » «Редан»: чому російська субкультура поширюється в Україні

3D подорож
3D подорож
3D подорож
3D подорож
3D подорож
 
 
 

«Редан»: чому російська субкультура поширюється в Україні

Автор: yulua від 3-03-2023, 15:05, переглядів: 266

0

ПВК "Редан" — це не військова компанія, а агpесивна молодіжна субкультуpа, пpихильники аніме, що влаштовують масові бійки. ПВК розшифровується як "приватна воєнна компанія". Молоді люди одягають футболки та світшоти із зобpаженням павуків і цифpи 4, що є відсилкою до аніме Hunter x Hunter.

"Редан" з'явився у Росії у веpесні 2022 pоку. Учасники РФ спілкуються в пабліку в соціальній меpежі "ВКонтакте". Шиpокої популяpності "pедани" набули у лютому 2023 pоку.

Своєю місією учасники руху вважають "відновлення справедливості щодо утисків прав інших субкультур на влесне воєвиявлення". Ті, хто виступають проти "реданівців" в Росії, – це "праві" та "офники", тобто ті, хто сповідує право грубої сили. Практикують також напади на окремих "реданів" з метою "перевиховання". Ці акти насилля фільмують та викладають у соцмережах.

Часто "Редан" використовують з абревіатурою ПВК (приватна воєнна компанія), що, очевидно, має відсилку до приватних воєнних компаній, найвідомішою з яких є ПВК "Вагнер". Зв'язок між рухами поки не доведений, але відомо, що рух "АнтиРедан" має афілейовані канали в телеграм з російською ПВК "Вагнер", яка бере участь у війні проти України.

Центр протидії дезінформації наголошує, що популяризація теми "Редан/Антиредан" – спланована робота російських спецслужб, які намагаються досягти внутрішньої дестабілізації в Україні.

За дуже коpоткий час існування ПВК "Редан" pух вже встиг дістатися Укpаїни, сутички фіксували у декількох містах нашої кpаїни. Учасників субкультуpи вже помітили у Хаpкові, Києві, на Закаpпатті, в Івано-Фpанківську, Одесі, Вінниці, Львові, Дніпpі та Полтаві.

Як батькам розпізнати, що дитина потрапила до субкультури?

Дитина, яка потрапила в субкультуру, часто починає мати дивний вигляд та закривається від спілкування з батьками. Не хоче розповідати, з ким спілкується, адже розуміє, що це підлягає осуду. 

Інколи дитина мимоволі говорить якісь дивні філософські сентенції. До прикладу, "всі ми помремо", "смерть – це добре". У дитни змінюється поведінка, присутні коливанння настрою. 

Ці фактори мають насторожити батьків. Підлітки досить імпульсивні і якимось чином викажуть свою приналежність до тієї чи іншої субкультури, – говорить психологиня.

Чому ПВК "Редан" набуває популярності?

На думку Інги Кузнєцової, є певні причини, чому в Україні набуває популярності саме така субкультура й агресивна поведінка підлітків. У країні йде війна, в якій беруть участь дорослі, але в дітей також накопичується напруга, яка має знайти вихід. Бійка – це древній спосіб виплюснути агресію.

Сучасне покоління дітей – це покоління, в якого дуже мало тілесного відреагування на агресію чи вираження чоловічих якостей.

Зараз діти не б'ються, не грають в тілесні ігри – м'яча, козаків-розбійників та інші. Це все задіяння чоловічого єства. Зараз цього немає, тому агресивні дії та субкультури виникли на вимогу. Звичайно, діти сидять у гаджетах, де також є ігри, в яких виражається насилля, але фізичного виходу цій емоції немає, – говорить психологиня.

Ідентифікували адміністраторів соцмереж "Редану"

Поліцейські знайшли двох адміністраторів телеграм-каналів "ПВК "Редан". Ними виявились 16-річний житель Дніпра та 13-річний мешканець Черкас. Вони розповіли поліцейським, що хотіли стати популярними. Правоохоронці проводять профілактичні бесіди з батьками неповнолітніх.

Загалом правоохоронці заблокували 18 каналів та спільнот, що пов'язані з "ПВК "Редан". Зазначили, що це спроба російських пропагандистів провести чергову інформаційно-психологічну операцію.

Підготували до річниці вторгнення

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки через інструменти моніторингу соцмереж зафіксував, що з 23 лютого у групах російської соцмережі "Вконтакте" почалася спам-розсилка з однаковим повідомленням, яка запустила флешмоб. Так само поширювався заклик до противників "Редан" приходити з ними битися,
 – повідомили у Центрі.

Заступник начальника Управління ювенальної превенції Національної поліції України Ярослав Шанько заявив, що за попередніми даними слідства, штучний розвиток такої субкультури – це спроба російських пропагандистів провести чергову інформаційно-психологічну операцію та використати дітей для дестабілізації внутрішньої ситуації в Україні. За його словами, після появи цієї групи 22 лютого у Москві, російські спецслужби вирішили використати її в Україні. Спецслужбам допомагають адміністратори груп та каналів, які намагаються спровокувати конфлікти та втягнути дітей у правопорушення;

Станом на ранок 1 березня відбулось 41 зібрання молоді в різних регіонах України. Та поліція спрацювала й не допустила сутичок. Водночас до відділень поліції на профілактичні бесіди запросили понад 800 осіб, більшість із яких – неповнолітні.


 https://24tv.ua/pvk-redan-shho-tse-take-shho-vidomo-pro-ruh-video_n2263692

Категорія: Психологія

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми рекомендуємо Вам зареєструватися бо зайти на сайт під своїм ім'ям.
Інформація
Відвідувачі, які знаходяться у групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.