Центральноукраїнський науковий ліцей-інтернат » Ліцейне життя » Історико-культурний екскурс визначними місцями нашого міста

3D подорож
3D подорож
3D подорож
3D подорож
3D подорож
 
 
 

Історико-культурний екскурс визначними місцями нашого міста

Автор: Французан від 22-04-2016, 14:55, переглядів: 1 167

0 Історико-культурний екскурс визначними місцями нашого міста

18 квітня в Україні відзначали "День пам’яток історії та культури". У 11-В класі був проведений заочний історико-культурний екскурс визначними місцями Єлисаветграда-Кіровограда. Із презентації учениць Гетьманець О. та Шамшур А. та з розповіді Подгорної Наталії Авимівни учні дізналися про низку архітектурних споруд, що збереглися в історичному центрі міста, а також про творчий шлях архітекторів А. Достоєвського, Я. Паученка та О. Лишневського, які працювали в місті в ХІХ ст. – на початку ХХ ст. Не дивлячись на те, що Я. Паученко та О. Лишневський співіснували на одному просторі і в один час, вони не заважали один одному, хоч і були представниками різних архітектурних шкіл. Перший закінчив училище живопису, скульптури і архітектури Московського Художнього Товариства, О. Лишневський - Петербурзьку Академію мистецтв.

Велика хоральна синагога Олександра Лишневського виконана в стилі цегляної еклектики із рисами неомавританської архітектури, а будинок Мейтуса, збудований за проектом Якова Паученка (знаходиться навпроти синагоги) в стилі еклектики з елементами неоготики.

Ці два видатні митці сформували архітектурне обличчя Єлисаветграда останньої чверті ХІХ ст. – початку ХХ ст., залишивши такі пам’ятки архітектури як жіноча гімназія (КДПУ ім. В. Винниченка), театр «Ілюзіон» (Кіровоградський навчальний облкомплекс), Пушкінське училище (ЗОШ І-ІІІ ст. №7), Будинок Вайсенберга (обласне управління охорони здоров’я), електроводолікарня Гольденберга (міська лікарня №3), лікарня Святої Анни (пологовий будинок №2) та багато інших.


Категорія: Ліцейне життя

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми рекомендуємо Вам зареєструватися бо зайти на сайт під своїм ім'ям.
Інформація
Відвідувачі, які знаходяться у групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.